Tomé i Rocha, amb la samarreta del combinat
Tomé i Rocha, amb la samarreta del combinat
Futbol

La nova seleccionadora convoca les mundialistes en la seva primera llista, Mapi i Patri, però prescindeix d'Hermoso

Tomé ha citat un grup amb 20 de les jugadores que van renunciar al combinat al·legant que ha parlat amb les signants del comunicat que demanava canvis

Redacció Esport3Actualitzat

Convocatòria bomba. L'era de Montse Tomé com a nova seleccionadora espanyola de futbol ha començat amb un gir de guió majúscul. Quan semblava que no inclouria cap de les 39 signants, l'entrenadora ha citat un grup ple de 23 jugadores de mundialistes, a més de les culers Mapi León i Patri Guijarro, allunyades de la disciplina del combinat des de la primera renúncia de fa un any. En aquest apartat també s'hi ha d'afegir Amaiur Sarriegui, de la Reial Societat, Laia Aleixandri, del City, i Lucía García, del Manchester United.

L'asturiana Tomé, que ha estat presentada al costat del seu nou staff, ha al·legat que ha parlat amb les signants del comunicat que demanava canvis estructurals a l'organisme i "confia" que acudeixin a la crida. Entre les convocades, sorpresa generalitzada. Dimarts s'haurien de presentar a les dependències de l'RFEF per començar a preparar les dues jornades de la Lliga de Nacions, duels classificatoris per arribar als Jocs Olímpics de París 2024. De no fer-ho, s'exposen a dures sancions econòmiques i esportives:

Dijous la selecció espanyola ha de viatjar a Göteborg per jugar divendres contra Suècia i el 26 rebrà Suïssa a Còrdova. 

Qui no hi serà és Jennifer Hermoso. Tomé ha considerat que no convocar-la és la millor manera de protegir-la quan encara no fa un mes del cas Rubiales. 

"He sentit el respecte i confiança. No m'he plantejat dimitir", ha aclarit quan li han preguntat si s'ha sentit interpel·lada per les demandes de canvis a l'ens federatiu. Tomé tampoc ha volgut valorar si el seu nom ha format part en algun moment de la llista de dimissions demanades per les jugadores.  

Una de les 39 signants del Barça que no ha estat inclosa a la llista de Tomé, Clàudia Pina, sí que ha vist el seu nom a la llista de l'equip sub-23 que entrena Laura del Río.

La promesa de l'RFEF que pot haver calmat les aigües

La Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) ha emès un comunicat aquest dilluns per reiterar la seva voluntat de fer canvis estructurals a l'organisme, tal com demanaven 39 jugadores --entre elles gairebé totes les mundialistes-- en un comunicat emès divendres. 

"És evident que la federació, la societat i les mateixes jugadores estan alineades amb un mateix objectiu: la renovació i l'inici d'una nova etapa on el futbol sigui el gran beneficiat. És per això que s'insta les jugadores a sumar-se a aquest canvi liderat per la federació, entenent que les transformacions que han de continuar han de ser sòlides i justes."

El moviment de l'RFEF s'ha interpretat com un pas previ a la publicació d'una llista de convocades per a dos partits de la Nations League que pot haver calmat les aigües amb les 39 signants, per bé que s'apuntés que no s'ha arribat a cap acord amb elles. 

Les campiones del món no es pronuncien

Entre les 39 futbolistes, hi havia totes les mundialistes, amb l'excepció d'Athenea del Castillo Claudia Zornoza. Les dues jugadores del Reial Madrid se'n van desmarcar per motius diferents: la primera ja tenia pensat retirar-se de la selecció, mentre que la segona es vol centrar en temes esportius.

Querella per coaccions

Però el tema s'hauria complicat encara més perquè, segons El Español, els directius i treballadors assenyalats de la Reial Federació Espanyola de Futbol es querellaran contra les jugadores per coaccions i calúmnies.

Les jugadores van fer un comunicat divendres exigint una sèrie de canvis i l'RFEF hi va respondre demanant comprensió i diàleg.

Demanen el següent: 

  • Reestructuració de l'organigrama del futbol femení
  • Reestructuració del gabinet de la presidència i la secretaria general
  • Dimissió del president de l'RFEF
  • Reestructuració de l'àrea de comunicació i màrqueting
  • Reestructuració de la direcció d'integritat

A la nova seleccionadora espanyola, Montse Tomé, se li acaba el temps abans dels dos partits classificatoris davant Suècia i Suïssa del 22 i el 26 de setembre.

Ultimàtum de l'RFEF a les jugadores perquè tornin a la selecció
La seleccionadora, Montse Tomé, aquest dissabte a la graderia de l'Atlètic de Madrid-Athletic Club (EFE)

La presentació de Tomé havia de ser divendres, però l'RFEF va posposar sense data l'acte vista la posició de les jugadores.

El discurs que Rubiales no va fer

Enmig d'aquesta situació desencadenada pel petó no consentit a Jenni Hermoso, aquest diumenge ha sortit a la llum el discurs que Luis Rubiales va descartar fer durant la famosa assemblea de l'RFEF.

L'assessor Luis Arroyo hauria escrit, segons El Mundo, un discurs conciliador i de disculpa en què no descartava la dimissió. Rubiales es va negar a llegir aquell discurs i va optar per un text reaccionari contra el feminisme i l'anunci categòric de no dimissió.

El discurs d'Arroyo buscava millorar la imatge i opinió pública sobre Rubiales, amb frases com: "El primer error va ser traspassar els límits de la confiança amb la jugadora Jenni Hermoso."

Rubiales ha arribat a l'Audiència Nacional acompanyat de la seva advocada, Olga Tubau
Rubiales arribant a l'Audiència Nacional acompanyat de la seva advocada, Olga Tubau (EFE/Sergio Pérez)

 

 

 

ARXIVAT A:
Luis Rubiales
Anar al contingut