Romain Bardet, primer francès que guanya una etapa en el Tour del 2016 (Reuters)
Romain Bardet, primer francès que guanya una etapa en el Tour del 2016 (Reuters)
Ciclisme

Romain Bardet assalta el podi del Tour mentre Chris Froome manté el liderat, tot i una caiguda

El descens previ a l'últim port de la dinovena etapa, amb l'asfalt mullat, ha propiciat una última ascensió emocionant amb el líder passant dificultats, el segon del podi cedint el seu lloc i la resta d'homes forts de la general esperant la seva oportunitat d'atacar

Daniel AlentoActualitzat

Romain Bardet ha sumat la primera victòria d'etapa francesa de l'edició del 2016 del Tour de França. El ciclista del AG2R, vencedor de la dinovena etapa de 146 quilòmetres entre Albertville i Saint-Gervais Mont Blanc Le Bettex, amb 1 port Fora de Categoria, 2 de Primera i 1 de segona, s'ha posat a més segon de la classificació general. El català Joaquim "Purito" Rodríguez ha estat el segon de l'etapa, liderant el grup dels favorits.

L'escapada del dia s'ha format ben aviat, en el quilòmetre 4, en les rampes d'un port no puntuable, avivada per la pugna entre el líder de la muntanya, el polonès Rafal Majka (Tinkoff), i el seu perseguidor, el belga Thomas de Gendt (Lotto- Soudal). Els fugats, però, mai han pogut obrir el forat necessari per disputar-se el triomf d'etapa davant la feina de l'equip Astana al capdavant del grup dels homes forts de la general.

De Gendt ha coronat primer els dos primers cims del dia, el Col de la Forclaz de Montmin Primera categoria i el Col de la Fordaz de Queige, de Segona. El polonès, però, s'ha assegurat matemàticament el reconeixement de millor escalador del Tour, després de passar segon aquest dos port, passant el primer pel Montée de Bissane (Fora de categoria). Majka ja va aconseguir aquesta distinció al Tour del 2014. Al començament d'aquesta ascensió ha caigut l'holandès Tom Dumoulin (Giant). Si es confirma la seva fractura al canell, haurà de dir adéu al seu objectiu de guanyar la medalla d'or en la contrarellotge dels Jocs de Rio. 

En el descens que connectava aquest cim amb el que tancava l'etapa, de primera categoria, el terra mullat ha provocat més caigudes. El francès Pierre Rolland (Cannondale), que marxava en el grup del davant, ha dit adéu a les seves opcions de victòria. Dani Navarro (Cofidis) ha hagut d'abandonar. El líder, el britànic Chris Froome (Sky) ha hagut de demanar la bicicleta a un company després d'anar per terra però ha pogut conectar amb el grup dels favorits. Menys sort ha tingut el segon de la general, l'holandès Bauke Mollema (Trek Segafredo), que ha començat endarrerit l'última ascensió. Una altra caiguda amb conseqüències, tot i que

El francès Romain Bardet (AG2R), cinquè de la general, ha saltat del grup principal poc abans de l'últim port buscant un lloc al podi de París. Diego Rosa (Astana) ha augmentat el ritme del grup principal, impedint que Froome poguès canviar la bicicleta que portava per una més adequada a les seves característiques, i que Mollema poguès entrar de nou en el grup.

L'irlandès Dan Martin (Ettix-Quick Step), l'australià Richie Porte (BMC), el colombià Nairo Quintana (Movistar), Joaquim "Purito" Rodríguez (Katuixa) i l'italià Fabio Aru (Astana) s'han deixat veure, però sense poder distànciar de forma significativa el líder. Ja en els últims metres, el "Purito" ha atacat sense tenir present que Bardet era al davant, creuant la línia de meta al davant del murcià Alejandro Valverde i a 23 segons del guanyador. El català de poc no ha celebrat el triomf d'etapa, com ha reconegut a les xarxes socials.

A la classificació general Froome, que ha arribat a meta 13 segons més tard que el grup liderat per Joaquim Rodríguez, es manté primer, amb 4 minuts i 11 segons d'avantatge sobre Vardet i 4 minuts i 27 segons sobre Quintana. Adam Yates (Orica), tercer al començament de l'etapa, ha perdut un lloc a la classificació. Tot i acabar en segona posició, Joaquim Rodríguez es manté en l'onzè lloc de la classificació, tot i que a 10 segons del desè, l'holandès Mollema.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut