Pandèmia, diferiments i rebaixes: l'espiral de negociacions salarials en què viu el Barça des del 2020

L'esclat de la covid va tenir un efecte immediat en forma de pèrdues milionàries. Des d'aleshores el club intenta retallar el concepte a què destina més milions: els sous
Redacció Esport3 Actualitzat

L'esclat de la pandèmia va tenir un efecte immediat a tots els àmbits de la vida i de l'esport, que a Can Barça es van traduir en pèrdues milionàries. Des d'aleshores el club intenta retallar el concepte a què destina més milions, els sous del primer equip masculí de futbol. Segons el vicepresident esportiu, Eduard Romeu, l'anomenada massa salarial és de 560 milions, tot i la marxa de Messi, i "gairebé duplica" la de competidors tan potents com el Bayern de Munic. Malgrat haver agafat el bisturí de les retallades, és evident que no n'hi ha hagut prou.

El 2020 el FC Barcelona va entrar en una espiral de negociacions salarials amb els seus futbolistes professionals de la qual no només no n'ha sortit, sinó que en els pròxims dies sembla clar que tornarà a estar-hi immers. Si aquest més de juny el club pretén eixugar els prop de 600 milions de deute que asfixien les arques del club, i quadrar així els pressupostos, explica que no té més remei que tornar a asseure's amb les fitxes altes de l'equip. Els capitans com Busquets ho sospiten, però esperen que els hi diguin cara a cara.

La periodista de La Vanguardia Anaïs Martí va explicar a l'"Onze" d'Esport3 l'historial de negociacions salarials des de la tardor de 2020 i els resultats que han donat:

Octubre 2020 (President Josep Maria Bartomeu)

- Rebaixa directa del sou durant els tres mesos que la temporada va estar aturada: 12%

- Diferiment de variables

Gener 2021 (President Josep Maria Bartomeu)

- Diferiment del 42,9% del sou fix (a 4 anys)

Estiu-tardor 2021 (President Joan Laporta)

- Diferiment 50-65% dels sous dels capitans, amb l'excepció de Sergi Roberto, que amb un salari inferior als seus col·legues de capitania ho va descartar, mentre en paral·lel negociava la seva continuïtat. Ara el de Reus acaba de renovar substancialment a la baixa per només una temporada.

I ara toca esperar què depara l'estiu 2022... (President Joan Laporta)

- Nou SOS a la plantilla que no afectarà als fitxatges del passat mercat d'hivern, com Ferran Torres i Aubameyang, ni als últims jugadors en renovar, com Araujo, Sergi Roberto o Gavi, si es concreta la seva continuïtat. S'entén que els contractes d'aquests jugadors ja estan en línia dels nous paràmetres salarials.

El Barça, atrapat en una espiral de negociacions salarials ("Onze" Esport3)

No tots els equips punters estan atrapats en aquesta espiral. Els jugadors del Madrid, per exemple, en van tenir prou rebaixant-se la fitxa un 10% durant tota una temporada. El controvertit Bale se'n va mantenir al marge. Va entendre que aquests diners eren per fer donació i, que si era així, ja els donaria ell.

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut