Els atletes de Kènia, sota sospita
Els atletes de Kènia, sota sospita
atletisme

Onada de positius a l'atletisme kenià: què aporta la substància dopant sota sospita

Malauradament, el cas de Mark Kangogo, l'atleta que va derrotar Kilian Jornet en muntanya, no és pas l'únic que s'ha detectat

Redacció Esport3Actualitzat

Kènia és una de les grans potències de l'atletisme, bressol dels millors fondistes dels últims anys, però des del 2016 també està classificada a la màxima categoria de l'Agència Mundial Antidopatge. És a dir, forma part dels països més vigilats per l'AMA. El greu problema del país africà amb el dopatge l'evidencien aquestes dades: set corredors han donat positiu en deu dies, des de principis d'any 25 han quedat suspesos, i una cinquantena estan complint sanció actualment.

A banda del cas de Mark Kangogo, l'atleta que va derrotar Kilian Jornet al seu territori, la muntanya suïssa de Sierre-Zinal, hi ha altres noms tacats pel dòping. Són històries que han impactat l'opinió pública i han contribuït a escampar l'ombra del joc brut sobre la nació quarta classificada al medaller de l'últim Mundial. Són els casos de Marius Kipserem, doble vencedor de la marató de Rotterdam (2016 i 2019), o Diana Chemtai, guanyadora a Boston el 2021. I Kacheran, Kiprop, Mukunga o Wilson també han embrutat el seu prestigi.

Quina substància dopant està sota sospita i què potencia?

Molts dels casos coneguts tenen un denominador comú, que és que s'ha detectat acetònid de triamcinolona en els organismes dels esportistes. Aquests substància, un corticoesteroide que s'utilitza per tractar afeccions de la pell i que té efectes antiinflamatoris, millora el rendiment, ja que ajuda els atletes a perdre pes, desenvolupar la musculatura i augmentar la resistència.

El fàrmac no està prohibit fora de la competició ni tampoc quan s'inhala o s'aplica com una crema. En canvi, se sanciona quan es troba en el context de les curses o quan s'injecta o es pren per via oral o rectal. Els ciclistes Lance Armstrong i David Millar van ser tristos precursors en l'ús d'aquesta substància.

Malgrat l'onada de casos, des de les altes esferes federatives no es pensa en dopatge d'Estat. Kènia promou l'atletisme net entre la seva població com una de les més pròsperes vies de futur i subsistència.

Anar al contingut