Futbol

Itàlia i França s'enfronten avui a Berlín, en la final del Mundial d'Alemanya

Berlín acull avui el 64è partit del Mundial de futbol, el més important, el més transcendental. Itàlia i França poden ser aquest vespre campiones del món. La capital alemanya ja s'ha vestit de gala per a la final del campionat, i la pilota que s'utilitzarà en aquest partit és present a la porta de Brandenburg. Els noms dels finalistes ja ocupen l'entrada al camp. Un escenari que els organitzadors han volgut cuidar al màxim el dia abans del partit. Itàlia parteix lleugerament com a favorita i vol guanyar el quart mundial de la seva història, mentre que França vol acomiadar Zidane amb una segona Copa del Món i ratificar que el seu joc ha anat de menys a més.

Actualitzat

Avui fa exactament un mes que a Munic començava el Mundial d'Alemanya. Des d'aleshores s'han jugat 63 partits i hi ha hagut 30 decepcions, la dels 30 equips que han quedat fora de la final. Només Itàlia i França mantenen viu el somni de guanyar una Copa del Món, que es decidirà a l'Olympiastadion de Berlín. La capital alemanya ja s'ha vestit de gala i tot ja està a punt per a la final. Només la pluja ha suposat algun inconvenient a última hora.

Protagonistes

El gran protagonista previ del partit és Zinedine Zidane. Amb 34 anys acabats de fer, ha decidit que aquest Mundial serà l'última competició que disputi com a professional. Després de dos anys molt decebedors amb el Reial Madrid, el retorn a la selecció ha fet retrobar el millor "Zizou". La influència del 10 de França ha estat innegable en els èxits de l'equip blau. La seva exhibició tàctica contra el Brasil serà recordada com un dels moments àlgids de la Copa del Món. En aquell partit, Zidane va fer una assistència de gol a Henry, cosa poc freqüent. El davanter de l'Arsenal és l'altre factor clau per a l'equip de Raymond Domenech. Fins ara, ha marcat tres gols dels vuit de l'equip, tots importantíssims per a la classificació de l'equip.

Del bàndol italià, destaca el caràcter de Gatusso. El migcampista del Milan ha personificat com cap altre el caràcter d'un equip assetjat pel procés de corrupció que ha tacat el "calcio". Als 28 anys està en el seu millor moment físic i ho demostra com a peça clau en l'engranatge defensiu de Lippi. Un sistema que només ha encaixat un gol, i en pròpia porteria, el de Zaccardo contra els Estats Units. De fet, Gianluigi Buffon encadena 453 minuts sense encaixar cap gol. Si avui manté la seva porteria a zero, establirà un nou rècord d'imbatibilitat en la història dels Mundials.

Precedents

Itàlia i França s'han trobat quatre cops en la història del Mundial. Els dos primers duels, un l'any 38 i l'altre el 78, van caure al costat dels italians. A Argentina 98, els dos equips es van trobar en la primera fase. França va marcar amb un gol rapidíssim de Lacombe, però la selecció de Dino Zoff i Paolo Rossi va acabar remuntant i emportant-se el partit. Des de llavors, domini francès. A Mèxic 86, es van trobar, a vuitens de final, una Itàlia que tenia el títol de campiona del món i la França de Michel Platini. França va guanyar per 2-0, amb un gol del mateix Platini i un altre de Stopyra.

Dotze anys més tard va arribar l'últim duel mundialista entre els dos equips. Va ser en els quarts de final del Mundial de França 98. Després de 120 minuts sense gols va arribar una tanda de penals agònica. Ningú va fallar els quatre primers penals. En l'últim de la tanda, Baggio va enviar la pilota fora. França va passar i aquell any acabaria enduent-se el seu primer Mundial.

Anar al contingut