barça

El Barça veu indicis de criminalitat en les renovacions que Bartomeu va signar abans de dimitir

La directiva estudia denunciar a la Fiscalia l'anterior junta per uns contractes que comprometen les arques actuals del club

Redacció Esport3Actualitzat

Embolic judicial al Barça. El club blaugrana veu indicis clars de criminalitat en els contractes actuals de Frenkie de Jong, Marc-André Ter Stegen, Gerard Piqué i Clement Lenglet. Les renovacions d'aquests quatre jugadors per part de la junta directiva que presidia Josep Maria Bartomeu es van fer oficials la nit del 20 d'octubre del 2020, després d'un partit contra el Ferencváros de Champions.

L'endemà de la data de l'anunci es va crear la taula de negociació salarial en què el club proposaria a la plantilla un esforç econòmic per eixugar part de les pèrdues de la pandèmia. Aquest pòquer de futbolistes ja no s'hi van asseure. Una setmana després de l'anunci, el 27 d'octubre, es produiria la dimissió de la Bartomeu. Un calendari i quatre renovacions que es troben, ara, sota sospita.

La directiva de Joan Laporta estudia denunciar a la Fiscalia l'anterior junta per uns contractes que comprometen les arques actuals del club, estressades per una massa salarial disparada. En concret, les renovacions de Lenglet i Ter Stegen, totes dues per 3 anys, i de Frenkie de Jong, per 2, són les que suposen la càrrega econòmica que l'entitat busca alleugerir. En els tres casos, l'extensió del contracte suposava una rebaixa el primer any, però doblar els emoluments, que rebrien de forma diferida, els anys següents. El resultat de la negociació amb Piqué va ser diferent: el seu nou contracte només afectava la durada, no el sou.

16 milions d'estalvi que poden haver-se convertit en 311

El Barça considera que, a curt termini, les quatre renovacions li van suposar al club un estalvi d'entre 16 i 18 milions d'euros el primer any (30 si es compten les amortitzacions), però van comprometre, segons càlculs del club, 311 milions en salaris. El club hi veu un possible delicte d'administració deslleial que no va ser detectat al forensic realitzat quan la directiva actual va assumir les funcions, el 2021.

Per tot plegat, fa mesos que els serveis jurídics del FC Barcelona estan treballant amb un bufet penalista per estudiar si ho porten a la Fiscalia. Fins al punt que els contractes es podrien declarar nuls.

Converses amb els agents; Piqué, l'únic que accepta

En paral·lel, els executius blaugrana estan parlant amb els agents dels jugadors per intentar que aquests contractes quedin sense efecte i que acceptin les condicions prèvies, atès que les actuals sembla clar que en dificulten el compliment. Piqué seria l'únic que estaria disposat a donar el contracte de 2020 per cancel·lat i acceptar un nou contracte a la baixa que mantindria la durada fins el 2024. Al neerlandès De Jong se li va proposar durant la gira nord-americana i va emplaçar el club a debatre-ho amb els seus representants.

Els pròxims passos són importants. Aquestes renovacions han afectat la massa salarial del Barça. Ara per ara, per poder inscriure els cinc fitxatges més Dembélé i Sergi Roberto, abans de la primera jornada de Lliga, el Barça contempla firmar la quarta palanca i segellar la rebaixa salarial de Piqué i Busquets. Fins que no estiguin tots inscrits no es tancaran nous fitxatges, com seria el cas de Marcos Alonso.

Bartomeu es defensa

El que podria ser principal implicat en una hipotètica denúncia, Josep Maria Bartomeu, president entre el 2013 i el 2020, ha assegurat a través de The Athletic que els contractes són "totalment legals" i van passar "tots els controls jurídics".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut