BARÇA

Cubarsí, fusta de central: els orígens del futbolista que ha irromput a la defensa del Barça

Ens endinsem en els inicis al futbol del jove jugador blaugrana: d'Estanyol al primer equip, passant per Vilablareix i Girona

Francesc LatorreActualitzat

Va debutar amb el primer equip del Barça a començaments de gener. Només dos mesos més tard s'ha convertit en titular indiscutible a l'eix de la defensa blaugrana. Les seves actuacions havien enlluernat fins ara a la Copa del Rei i a la Lliga. Però ara Pau Cubarsí també ha deixat bocabadada Europa. Xavi l'havia protegit a Nàpols donant la titularitat a Iñigo Martínez però en la "final" de Montjuïc va apostar per la joventut d'aquest central fabricat a la Masia. El futbolista català no va decebre i  va respondre amb una actuació memorable que li va servir per ser guardonat amb l'MVP del partit. Una irrupció que ben bé val un viatge als orígens de Pau Cubarsi. Cal viatjar fins al Gironès, fins a Estanyol

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Esport3 (@esport3)

Allà hi regna la calma, la quietud. Indret de paisatges agraïts, preciosos. Es tracta d'un nucli agregat al municipi de Bescanó. Tot just 200 habitants. Des de fa unes setmanes, alguns curiosos hi treuen el cap per veure'n la porta de la fusteria. Algú s'hi fa fotos, fins i tot. És la fusteria dels germans Cubarsí, molt estimats a la zona. Un negoci de diverses generacions que ara veu com el més jove de la nissaga, en Pau, triomfa en un àmbit ben allunyat de la fusteria, el futbol. 

Les primeres passes futbolístiques del que s'ha convertit en la major irrupció d'un jove central blaugrana en molts anys les va fer ben a prop de casa, al Futbol Club Vilablareix. David Garcia en va ser el primer entrenador.

"Per a mi, és un orgull gegant veure que ha arribat al primer equip del Barça. Ja de ben petit tenia cosetes diferents a la resta. Tenia molt bon domini de pilota, entenia el joc i captava les indicacions amb molta facilitat. Si li deies que portés la pilota amb el cap aixecat, a la propera conducció ja ho feia, mirant tot el que tenia al seu voltant, buscant la millor opció. Era molt seriós, molt intel.ligent."

Cubarsí va estar tres temporades a Vilablareix. Tres anys que van deixar anècdotes com aquesta que explica Garcia i que parla molt bé d'en Pau Cubarsí persona, no futbolista.

"A l'equip hi havia una nena, la Jana. Un dia ens va dir que volia posar-se de portera. S'hi va posar i li van fer un gol que la va entristir moltíssim. Llavors en Pau va agafar la pilota, vam treure de centre i es va driblar tot l'equip rival fins a marcar gol. De seguida, va anar corrent cap a la Jana, per abraçar-la i dedicar-li el gol perquè no estigués trista. Va ser un detall molt maco que recordo molt bé."

Cubarsí, de ben petit, al Futbol Club Vilablareix

De Vilablareix al Girona i del Girona al Barça. L'equip blaugrana, amb Jordi Roura al capdavant del futbol formatiu, el va incorporar en edat aleví l'estiu del 2018. Ja des d'aleshores va coincidir, per exemple, amb Lamine Yamal. Roura ho recorda d'aquesta manera.

"Ja teníem informes molt bons d'aquell nen i en un torneig d'alevins a Cornellà vam decidir que el fitxàvem perquè tenia molt potencial. Tenia molt bon peu, però sobretot unes qualitats defensives innates, que el feien una mica diferent als altres centrals que teníem al club. Era potent, fort, agressiu i també bon toc. Llavors, amb el temps, també veus que té el cap molt ben moblat, que és bona persona, i amb una voluntat i predisposició per millorar molt gran. Això és molt important en aquestes edats."

"Era molt seriós, dins i fora del camp. A tall d'anècdota, us puc explicar que a vegades li dèiem que rigués una mica, que allò només era futbol. Ell, tímid, feia mitja rialla i seguia. Amb això, ja us podeu fer una idea de la seva seriositat, del seu compromís i de la seva intel·ligència."

"Quant valdria fitxar ara fora un Cubarsí? O un Lamine? El Barça té un tresor amb aquesta fornada. Penso que la Masia és de les poques coses que no es pot retallar. En Pau, Yamal, Gavi... poden ser la columna vertebral del Barça del futur, d'un gran equip de futur."

Cubarsí va arribar al Barça l'any 2018. Al mateix equip hi havia Lamine Yamal

Cubarsí, que només té 17 anys, acumula ja 9 partits amb el primer equip, en els quals només ha vist una targeta groga i ha donat una assistència de gol. 

Conscient de la importància de recordar el viatge que li ha permès ser on és, a la primera foto del seu Instagram hi apareix Cubarsí lluint el braçalet de capità del Girona en un duel de categories inferiors contra el Madrid:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by paucubarsí (@paucubarsi)

ARXIVAT A:
Pau Cubarsí
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut