Una borrasca de primera categoria porta pluja i neu a Catalunya

La precipitació continuada de la matinada i part del matí dona pas a una tarda de ruixats més irregulars, localment intensos, i amb una cota de neu que estarà al voltant dels 700 metres

Alberto AlcántaraActualitzat

En 24 hores, entre les 6 del matí de divendres a les 6 de matí de dissabte, el temps ha fet un tomb radical, amb l'arribada d'una pertorbació profunda, malgrat que a una velocitat insuficient per considerar-la una ciclogènesi explosiva. La pressió atmosfèrica s'ha situat per sota dels 990 hPa durant algunes hores.

A més, tenim molt d'aire fred a 5.500 metres d'alçada, com mostra el mapa següent que combina la pressió en superfície amb les temperatures a  500 hPa. Això reforça la inestabilitat i, a la vegada, pot fer caure la cota més avall de l'esmentada.

Neu

El gruix de la pertorbació ha arribat amb registres irregulars. Meteocat té activat l'avis per neu a moltes comarques. La cota de neu a la tarda pot quedar ubicada entre 600 i 700 metres, però novament amb risc de ruixats que arrosseguin la neu a cotes inferiors al voltant dels 400 metres.

Pluja i vent

A banda de la nevada, haurem de tenir compte amb el vent, canviant amb l'arribada de l'ull de la pertorbació. Durant la primera part del dia del dia bufarà de ponent i mestral al sud, amb cops forts cap al tram final de l'Ebre. El vent anirà girant i acabarà bufant de gregal, amb cops moderats o forts a tot el litoral litoral, prelitoral central i Pirineu. Meteocat també ha emès avisos per vent i mala mar.

Les precipitacions més abundants i extenses han caigut de matinada al centre i sud del país. Després, s'ha anat imposant una dinàmica de ruixat, que continuarà durant la tarda a qualsevol punt del país. El risc de precipitacions localment intenses i puntualment abundants vindrà acompanyat de possibles tempestes i calamarsades. Compte perquè de cara al vespre, les pluges poden reactivar-se a la façana litoral i, sobretot, a les comarques de Girona.

Davant d'aquesta situació, sigueu prudents i seguiu l'evolució del temps. Diumenge, la inestabilitat quedarà més concentrada cap a l'est i el Pirineu.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut