Nerets florits a l'estany de Font Viva

Plantes silvestres i fruiters d'arreu de Catalunya floreixen després de l'octubre més càlid dels darrers 70 anys

RedaccióActualitzat

La calor anòmala dels darrers mesos ha alterat els cicles naturals de moltes espècies d'arbres i plantes i ha modificat el seus períodes de floració i caiguda de fulles, segons indiquen les dades fenològiques de la xarxa FenoCat del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i de l'observatori ciutadà RitmeNatura del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF).

 


La fenologia com a indicador de canvi climàtic

La fenologia és la ciència que descriu i estudia les relacions entre el clima i el calendari natural de les espècies: la floració de les plantes, la maduració dels fruits, la migració dels ocells, etc. Quan s'altera algun factor climàtic, com és la temperatura, es poden observar canvis en els ritmes de les espècies.

Plantes com la farigola, la ginesta o molts arbres fruiters (ametllers, cirerers, pruneres, pereres...) han florit una segona vegada durant aquesta tardor, un fet molt poc habitual que ha sorprès el voluntariat de les dues xarxes de seguiment fenològic de Catalunya.

La segona floració de l'ametller a finals de setembre a Barcelona (Font: Bego Vendrell)

A banda, els projectes científics també han detectat que, un any més, la caiguda de les fulles s'ha endarrerit i que els colors de la tardor arriben al punt àlgid més tard que l'habitual. Jordi Cunillera, cap de l'Equip de Canvi Climàtic de l'SMC, comenta que

 

"Ja fa anys que observem aquesta tendència i enguany s'ha repetit el fenomen: la caiguda i el canvi de color de les fulles arriba unes setmanes més tard segons el que toca a cada zona de Catalunya."

 

Temperatures extraordinàries a l'octubre

Recordem que venim de mesos de temperatures exagerades. L'estiu meteorològic, que comprèn els mesos de juny, juliol i agost, s'ha allargat amb uns valors extraordinaris durant els mesos de setembre i octubre, de manera que hem arribat a parlar de l'"estiu" més llarg mai registrat a casa nostra.

En particular, després d'un tímid respir durant el mes de setembre, l'octubre passat va ser el més càlid mai registrat per exemple a l'Observatori Fabra, amb una temperatura mitjana de 20,7 ºC (+3,6 ºC per sobre de la temperatura mitjana).

 

Per completar aquest preocupant panorama d'anomalies tèrmiques positives, el novembre també acaba de passar a la història meteorològica de Catalunya.
 

 

El projecte Barcelona Reconnecta

L'SMC, el CREAF i la Universitat Autònoma de Barcelona UAB, volen promoure l'observació dels canvis de la fenologia en l'entorn urbà com a eina per al seguiment del canvi climàtic, i per això impulsen el projecte de ciència ciutadana Barcelona Reconnecta.

El projecte el financia l'Ajuntament de Barcelona a través del Pla d'Acció per l'Emergència Climàtica 2030. L'equip de Barcelona Reconnecta desenvoluparà una sèrie de tallers que aprofundiran en conceptes com fenologia, canvi climàtic i ciència ciutadana, i on es formarà sobre l'observació fenològica.

En aquest sentit, es busquen instituts d'educació secundària, aules ambientals, centres cívics, associacions i entitats en general que vulguin reconnectar amb la natura a través de la seva observació. Qualsevol centre o entitat que hi estigui interessada pot contactar amb aquest projecte a través del correu electrònic bcn.reconnecta@uab.creaf.cat.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut