Gran nevada al vessant nord del Pirineu: els gruixos han augmentat entre 20 i 40 cm

Néstor GómezActualitzat

Les nevades a les cotes baixes entre ahir i aquesta matinada ha deixat acumulacions entre 20 i 40 cm. És un dels episodis més importants de la temporada al Pirineu més occidental. El pas de la borrasca cap a Còrsega ha creat un passadís de vent de nord molt intens que topa perpendicularment contra el vessant nord del Pirineu. Una nevada que persistirà fins dimecres a primera hora del dia.

Núvols retinguts a la cara nord del Pirineu. Imatges del canal visible del Meteosat
Mapa isobàres d'aquesta tarda

Aquesta situació fa que les nevades només quedin concentrades al vessant nord del Pirineu, i la Vall d'Aran serà la zona més beneficiada. Una neu que també arriba a la Vall de Boí i a les Valls d'Àneu. Entre el 26 i el 28 de febrer ha caiguat 39 cm de neu nova a Certascan, 34 cm a sasseuva i 26 cm a Bonaigua.

Les acumulacions de neu a alta muntanya arribaven als 92 cm a Sasseuva82 cm a la Bonaigua, 82cm a Certascan i als 50 cm al Lac Redon

Vielha coberta de neu (Josep Vera)

Aquí teniu els gruixos de neu previstos dimarts i l'evolució del vent les següents hores, dins i fora del Pirineu. Uns còctels de ventades i nevades que produeix el fenomen del torb. Les ventades van arribar dimarts als 138 km/h a la Tosa, a 2.500 metres, i als 135 km/h a Boí 2.500 m. Dimecres els cops de vent persistient molt fosrt a alta muntanya amb 132 km/h a Boí, cota 2.500 metres i 107 km/h a Portainé a 2.400 metres

Meteocat té activat l'avís de neu a la Vall d'Aran, Alta Ribagorça i Pallars Sobirà per neu. Es poden acumular més de 40 cm a 2.000 metres i la cota de neu estarà situada entorn dels 800 metres.

 

El perill d'allaus ha augmentat amb la recent nevada i és probable que augmenti més durant les pròximes hores. Caldrà seguir amb atenció el darrer butlletí de perill d'allaus emès per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Per a aquesta jornada el perill d'allau és marcat, 3 sobre una escala de cinc, al Pirineu occidental.

Mapa de perill d'allaus previst per al dimarts 27 de febrer (ICGC)

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut