El temps de la A a la Z: Torb

Un fenomen violent que apareix quan després d'una gran nevada bufa molt fort el vent i aixeca la neu no consolidada

Néstor GómezActualitzat

El torb és més que un vent. És un vent violent molt conegut entre les poblacions més properes a les zones d'alta muntanya del Pirineu. Malauradament, el terme "torb" es va popularitzar arran de l'accident de finals de desembre de 2000 a Balandrau, on van perdre la vida 10 muntanyencs.

 

Mecanisme del torb

El torb és un fenomen meteorològic de la suma del vent huracanat i la neu de superfície dona com a resultat una clara disminució de la visibilitat. Un embolcall blanc, terra i aire, que pot ferindistingible els objectes que tenim al nostre entorn, sense permetre punts de referència. Unes condicions de llum difusa en la qual no hi ha ombres per la unió entre el núvol blanc i el terra cobert de neu. Una situació similar a laresplendor blanca, " whiteout", quan el blanc del terra i del cel és uniforme, sense discontinuïtat, pot aparèixer sense vent.

 

 

La situació meteorològica en què apareix és amb vents de NW i N. En un primer moment, un mantell de neu poc consolidat cobreix les zones elevades de muntanya. El vent huracanat reforçat per l'orografia, amb cops superiors als 100 km/h, serà el desencadenant del torb. Per un costat ventarà la neu de terra i la dispararà cap a sotavent; al mateix temps formarà remolins de vent per efecte del relleu local.


La suma de la neu aixecada i el fort vent que la desplaça provocarà un embolcall de nul·la visibilitat, fred, neu i vent, en què orientar-se és del tot impossible. A més, aquestes situacions de nord van acompanyades d'entrades d'aire fred que implicarà un fort descens de les temperatures. És una de les situacions més delicades per als muntanyencs.

En dies de torb intens, el vent pot enviar la neu a la Seu d'Urgell, Solsona i Berga i quedar el terra enfarinat. Una nevada de vent sense inestabilitat.
 

 

 

 

La tragèdia del Balandrau el 2000

En el cas del desembre de 2000 al Balandrau, els dies 28 i 29 van haver febles nevades amb vent de NW moderat, de fins a 80 km/h. El dia tràgic va ser el 30, d'un matí assolellat i en calma es va passar a una nevada feble i vent molt fort, amb un cop màxim de 136 km/h, que va aixecar la neu sense consolidar dels dies anteriors. La situació es va agreujar més per la forta davallada de les temperatures que van caure fins als -16 graus. La temperatura de sensació, amb aquestes temperatures i cops de vent, és de -30 a -35 graus.

 

 

ARXIVAT A:
MeteorologiaEl temps de la A a la Z
VÍDEOS RELACIONATS
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut