Paisatge sec a Calaf, el 19 de novembre (Mauri Vilés)

Novembre, molt sec i càlid a Catalunya

Redacció méteoActualitzat

Un mes molt sec i càlid a gran part de Catalunya: així ha estat el novembre, segons el balanç climàtic del Servei Meteorològic de Catalunya. L'excepció ha estat el sector del Pirineu occidental, on la pluja ha estat la normal per l'època, fins i tot superior a la normal al vessant sud. L'episodi de pluja de l'últim dia del mes ha estat el colofó en aquesta zona.

Mes molt sec, en general

El vent que ha predominat sobre Catalunya ha estat el vent d'oest. Un vent que arriba a casa nostra molt sec després de travessar tota la península Ibèrica. Els pocs i únics sistemes frontals que han arribat a casa nostra només han lliscat pel Pirineu occidental; de fet, només l'àrea que envolta el parc nacional d'Aigüestortes s'ha vist beneficiada pel vent de sud-oest, i han descarregat 188 mm a Certascan (2.400 m), 173 mm a Boí, 153 mm al lac Redon i 151 mm a Espot (2.519 m). Per contra, al delta de l'Ebre, el Camp de Tarragona i bona part del curs mitjà i baix del Llobregat les precipitacions de tot el novembre no han superat els 5 mm.

Aquí teniu les anomalies de precipitació, on predomina i destaca el gran dèficit de pluja en un dels mesos plujosos de l'any.

 

Novembre càlid

Si els vents d'oest sobre Catalunya són vents secs, alhora també són càlids. Només a les acaballes de mes les temperatures s'han situat per sota dels llindars normals, però això no ha estat suficient com per fer baixar la temperatura mitjana de tot el mes. L'episodi més càlid es va viure entre el 12 i el 14, amb unes temperatures a 850 hPa de 16 ºC, quan els valors normals se situen entre els 8 i els 10 graus. Aquesta situació es va traduir en rècords de temperatura màxima. El termòmetre va pujar fins als 29,5 ºC a Fogars de la Selva, la dada més alta registrada per una estació Meteocat en més de 35 anys de dades. L'Observatori Fabra va mesurar 26,4 ºC, que iguala la més alta en un mes de novembre des del 1914.

Com podeu observar, l'anomalia de temperatures és clarament càlida a tot el país. Destaca el terç sud del país, amb diferències de temperatura de +3 graus respecte als valors normals.

 

Malgrat que el mes ha portat temperatures de l'aire més altes del normal, ha passat el contrari amb la temperatura del mar a Barcelona.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut