Pluja a Figuerola d'Orcau (Maria Alcántara)

Un episodi de pluja amb dues cares a Catalunya

Més de 120 mm a l'Alt Pirineu i pluja molt minsa a una gran part de Catalunya

Alberto AlcántaraActualitzat

S'ha acabat un episodi de pluja amb dues cares molt diferents: una gran part del país ha rebut pluges minses, però ha estat una bona regada al Pirineu, especialment a l'Alt Pirineu, amb acumulacions de fins a uns 120 mm, puntualment més a la vall Fosca.

 


Aquest són alguns dels registres de pluja destacats, acumulats dijous i divendres. Un reflex d'una nova situació atlàntica, que té escasses repercussions a tota la façana litoral i prelitoral. També a les Terres de l'Ebre.

 

Les dades de la vall Fosca són significatives, perquè suposen tota una excepció en el context de sequera general que vivim a Catalunya. En aquest cas, segons les dades de la xarxa @climavallfosca, la tardor del 2023 està sent la més plujosa de la sèrie, que comença el 2007.

 

 

Tota aquesta aigua és molt bona per als pantans de la conca de l'Ebre, que han experimentat pujades. El millor exemple és el pantà de Sant Antoni, que ha guanyat 14 hectòmetres cúbics d'aigua, i ha passat del 56 al 63%.

 

L'aspecte dels rius a l'Alt Pirineu, i també a Andorra, també ha estat digne de veure durant les últimes hores. Un exemple concret, el cabal de la Noguera Ribagorçana, que es va multiplicar per 10 al Pont de Suert ahir a la tarda.

 

Al Pirineu oriental també s'han registrat algunes crescudes. Per exemple, el riu Ter a Ripoll ha passat d'un cabal d'uns 2 m³ per segon a uns 6 m³ per segon, amb una punta que va arribar als 12 m³ per segon. El riu Llobregat, a Guardiola de Berguedà, ha passat d'un cabal d'1,5 m³ per segon a uns 3,5  m³ per segon, després d'arribar a un màxim d'uns 8,7 m³ per segon. Podeu fer el seguiment de les dades en aquest enllaç.

(ACA)

Cal que aquestes bones dades del Pirineu occidental s'estenguin a la resta del país, perquè encara ens falta molta aigua. En general, a Catalunya, en aquests tres anys de sequera falten 460 l/m²; és a dir, caldria cobrir la superfície del tot el país amb 46 cm d'aigua per esmenar aquesta falta d'aigua. El dèficit de precipitació és marcat al Prepirineu i molt accentuat a les comarques de Girona i Barcelona. Ara bé, la zona del país on més pluja ha faltat en aquests tres anys és l'entorn del Montseny, amb una escassetat de més de 1.000 l/m².

El pròxim episodi de precipitació amb cara i ulls es preveu, a hores d'ara, entre dijous i divendres que ve.

ARXIVAT A:
Meteorologia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut