El Iota és l'huracà més potent de la història a Nicaragua

Néstor GómezActualitzat

En menys de dues setmanes Nicaragua l'ha travessat l'huracà Eta, de categoria 4, i el Iota, que ha tocat terra amb categoria 4, però mar endins havia arribat a categoria 5 i està considerat el més potent de la història a Nicaragua. Una freqüència d'huracans insòlita perquè fins a l'any 2000, a Nicaragua només havien tocat terra quatre huracans de categoria 4 o 5.

Iota, tres dades històriques:

- És l'huracà més fort de la trentena de tempestes de la temporada 2020, segons informa el Centre Nacional d'Huracans (NHC).

- Per primer cop des del 1851 hi ha hagut 5 temporades consecutives amb huracans de categoria 5 a l'Atlàntic.

- Amb categoria 5, és el més tardà mai registrat, superant l'huracà Camagüey entre el 5 i el 8 de novembre del 1932. Són els dos únics huracans que han assolit la categoria 5 al mes de novembre.

 

La força de l'huracà Iota en entrar a Nicaragua ha estat demolidora. Ha tocat terra amb categoria 4 amb vents de 250 km/, cosa que ha provocat  despreniment de teulades, caiguda de pals de subministrament elèctric i d'arbres i inundació de carrers de les poblacions situades al nord del país. Són dades preliminars a l'espera que s'aixequi el nou dia i es pugui veure perfectament les destrosses ocasionades i com han afectat la població.

L'huracà va tocar terra a prop d'Haulover, una població on hi viuen unes 350 famílies amb 1.750 persones, la majoria indígenes dedicats a la pesca artesanal i al turisme, que van ser totes evacuades.

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut