Dilluns de xàfecs i tempestes amb davallada de la temperatura

Alberto AlcántaraActualitzat

El gran embossament d'aire fred que hi ha al centre d'Europa començarà a aproximar-se a Catalunya. L'aire fred, combinat amb el dibuix dels vents en superfície --que injectaran humitat-- reactivarà xàfecs i tempestes localment intensos que ja començaran durant la matinada. Uns ruixats que durant has deixat fins a primera hora del dia a l'entorn dels 15 l/m² a punts del Gaffar i del Penedès. El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat l'avís per intensitat de pluja.  

Núvols baixos a Manlleu (Carme Molist)

Ruixats i tempestes

Com diem, el temps es complicarà començant la mateixa matinada. Durant aquesta fase del dia, esperem ruixats i tempestes localment fortes al litoral i prelitoral central. Probablement, al llarg del matí, les pluges s'aniran desplaçant des de la Costa Central fins al litoral sud i prelitoral sud. El cerç barrarà el pas a les precipitacions a les Terres de l'Ebre. Veurem més el sol al terç oest i nord de Catalunya, amb l'excepció de l'Alt Pirineu. Més endavant ho especifiquem.

Durant la segona meitat del dia, els xàfecs s'aniran dispersant pel terç sud, mentre que en creixeran de nous per l'interior del nord-est i  pel prelitoral i la Costa Central. Pot repetir-se la jugada, i la nova tongada de ruixats avançaria cap al Camp de Tarragona entre el vespre i la mitjanit o a primera hora de la matinada.

Neu al vessant nord del Pirineu

Al marge de tot el moviment que hem explicat abans, tindrem precipitacions a l'Aran i l'extrem nord de l'Alt Pirineu. Seran precipitacions intermitents i febles, amb més pauses durant el matí. La cota de neu voltarà els 700 metres.

Vent i davallada de la temperatura

Serà un dia de cerç, amb pausa durant el matí, tramuntana i vent de nord amb cops forts. A la Costa Central dominarà el vent de sud, moderat durant les hores centrals del dia. La temperatura començarà a davallar i se situarà 6 o 7 ºC per sota de la mitjana per l'època. Baixaran les mínimes en general, sobretot a muntanya, i la baixada de les màximes serà més notable a gairebé tot el país. Encara resistiran alguns valors de 20 ºC a Ponent, i de 17-18 ºC en punts de l'Empordà, però en molts punts tindrem entre 13 i 16 ºC.

I per Sant Jordi...

Tindrem una mica de tot, però els xàfecs no haurien de ser ni tan intensos ni tan abundants com els de dilluns. Seguirà nevant al Pirineu, i també tindrem vent als dos extrems del país.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut