Tornado a Catalunya.

Catalunya, terra de tornados i mànegues

Alberto Alcantara/Néstor GómezActualitzat

Catalunya és una de les regions del planeta amb un gran nombre de tornados i caps de fibló

El niu de fenòmens com tornados o caps de fibló se situen en el triangle format per Catalunya, País Valencià i Balears. De fet, la mitjana conjunta dels territoris era de 4 a l'any fins a finals del 90. En canvi, ara, la mitjana ha pujat a 5 a Catalunya, 5 al País Valencià i 30 a les Balears. L'increment es deu a la facilitat actual per fotografiar i gravar els tornados o caps de fibló i d'aquí que se n'hagin detectat tants en els darrers anys. De manera que encara no hi ha prou indicis com per afirmar que l'augment de tornados detectats estigui associat al canvi climàtic.

 

Un estudi publicat sobre els tornados i caps de fibló de Catalunya entre 1950 i 2009, de Miguel Gayà, M. Carme Llasat i Joan Arús revelen que són més freqüents entre mitjans d'agost i mitjans de novembre a Catalunya i la zona amb més ocurrència és l'àrea metropolitana de Barcelona, potser associat a la gran densitat de població.

Els tornados a Catalunya són més modestos si bé alguns ens han donat algun ensurt, com és el cas del setembre del 2005 al delta del Llobregat. En els últims 60 anys hi ha hagut gairebé 100 tornados i una seixantena de trombes marines, amb un recorregut mitjà inferior als 5 quilòmetres. La majoria de tornados a Catalunya són febles, entre EF0 i EF1, i només un 13% arriben a categoria EF2. En els últims 60 anys han hagut gairebé cent tornados i una seixantena de trombes marines.
 

 

Per què a Catalunya?

L'orografia, la diferència entre la temperatura del mar i de l'aire, els vents en superfícies, amb brisa de mar de sud, més altres factors afavoreixen la gènesi de tornados i mànegues associats a fortes línies d'inestabilitat. La barreja de l'aire fred del nord i l'aire molt càlid i humit del mediterrani, a part dels tornados, provoca situacions meteorològiques de forts aiguats.
 

Història de tornados a Catalunya

 

 

 

ARXIVAT A:
MeteorologiaEl temps de la A a la Z
Anar al contingut