Temps de tardor (Emili Vilamala)
Temps de tardor (Emili Vilamala)

L'agenda astronòmica de la tardor

Dijous, a les 16 hores i 22 minuts, va arribar la tardor astronòmica. L'estació durarà gairebé 90 dies. Cada dia serà 3 minuts més curt que l'anterior

Néstor GómezActualitzat

L'estació astronòmica de la tardor va arribar dijous a les 16 hores i 21 minuts. La nova estació tindrà una durada de 89 dies i 20 hores. A partir d'aquest moment, el sol sortirà més tard i es pondrà abans, a raó d'uns 3 minuts al dia. La tardor acabarà el 21 de desembre amb l'arribada de l'hivern. No s'ha de confondre l'estació meteorològica i l'astronòmica. En meteorologia i climatologia, les estacions arrenquen el primer dia de mes. Així, la tardor meteorològica va començar l'1 de setembre i acabarà el 30 de novembre.

L'equinocci obre les portes de la tardor. El canvi d'estació es deu a la inclinació de l'eix de rotació de la Terra respecte al pla del seu moviment respecte al Sol, anomenat eclíptica. Aquesta desviació fa que els dos hemisferis rebin una il·luminació diferent segons l'època de l'any. L'inici de cada estació ve donat per aquells instants en què la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita, els solsticis i els equinoccis.

Una data que cal tenir present: el darrer diumenge d'octubre, el dia 25, caldrà adaptar els rellotges a l'horari d'hivern. Serà el moment d'endarrerir a l'agulla curta: quan siguin les tres caldrà moure l'agulla a les dues. D'aquesta manera, recuperarem llum a primera hora del matí i la perdrem a la tarda.

Lluna plena

De llunes plenes, n'hi haurà dues al llarg de l'estació: el 16 d'octubre i el 14 de novembre.

Planetes

En aquest inici de tardor, el planeta més visible serà Júpiter a darrera hora de la matinada i cap a mitjans de tardor es veurà nomes al vespre acompanyat de Venus, Mart i Saturn.

Eclipsis

No n'hi haurà cap durant la tardor del 2016.

Pluges de meteors

La primera cita per als aficionats a les pluges d'estels és al voltant del 7 d'octubre, moment màxim dels Dracònids. Una altra pluja de meteors important és la de dels Leònids, que es dóna al voltant del 17 de novembre. La pluja més intensa sol ser la dels Gemínids, amb el màxim al voltant del 13 de desembre.

Anar al contingut