Amposta, el 31 de març

Acomiadem el març amb els primers 30 ºC de l'any i quatre rècords de temperatura màxima

Només hi ha dos precedents de valors de 30 ºC tan prematurs

Alberto AlcántaraActualitzat

El mes de març ha acabat amb la primera temperatura de 30 ºC del 2023, registrada a Aldover, i amb quatre rècords de calor en estacions del Servei Meteorològic de Catalunya, amb més de 20 anys de dades: Amposta, Vinyols i els Arcs, l'Ametlla de Mar i Torredembarra.

El vent de ponent va reescalfar l'ambient a l'entorn de la Costa Daurada i l'interior de les Terres de l'Ebre. Aquest és el mapa de temperatura màxima registrada l'últim dia del mes.

 

 

Calor molt prematura

Dijous ja ens vam quedar a dècimes d'assolir els 30 ºC en les estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) del Meteocat. Finalment, divendres va arribar aquesta dada tan temuda en aquestes altures d'any.

De fet, només havíem tingut dos dies amb màximes de 30 ºC al març en els últims 30 anys: el 9 de març del 2017 (30,2 ºC a Aldover) i el 23 de març del 2001 (30,4 ºC a Sant Martí Sarroca, 30,3 C a Aldover i 30,2 ºC a Cabanes).

 

És habitual que la primera temperatura de 30 ºC a Catalunya arribi a finals de l'abril i durant el maig. En canvi, la data més tardana va caure dos cops el primer dia del juny, els anys 1993 i 2013.

En el cas del 2022, va ser el 10 de maig, amb màximes de 30 ºC en punts del Segrià i la Noguera.

 

La temperatura es normalitza

 

La bona notícia, perquè parlar de rècords de calor al març no ho és, és que l'abril comença amb temperatures més o menys normals per a l'època. D'entrada, aquest dissabte tindrem caigudes d'entre 4 i 8 ºC en alguns casos.

Si mirem la referència de la temperatura en el nivell de 850 hPa, es veu com la previsió (línia vermella) queda situada fins i tot una mica per sota de la mitjana climàtica (línia negra). El gràfic correspon a la ciutat de Barcelona.

 

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaMeteorologia
Anar al contingut