Dissabte amb ruixats, ventades i clara caiguda de les temperatures

Temps primaveral i variat durant només dos dies

Néstor GómezActualitzat

Tot coincidint amb l'arribada de la Setmana Santa, per als que tenen tota la setmana de festa, com els escolars, el temps canvia una mica, amb l'arribada dels ruixats de tarda. Seran uns ruixats molt benvinguts, però caldria que duressin més dies o que aquesta dinàmica obrís les portes a pluges més abundants i més generals arreu del país.

Però tot indica que no serà així, que aquest primer canvi de temps només durarà fins diumenge, perquè després tornaran l'estabilitat i els dies de sol, si més no durant la primera meitat de la setmana que ve.

Cortina de pluja (Núria Garcia)

Primer dia d'abril amb ruixats intensos

El cap de setmana començarà amb un temps ben diferent respecte al que hem tingut els darrers dies. El pas del sistema frontal de divendres ha permès l'entrada del vent de cerç a les Terres de l'Ebre i de tramuntana a l'Empordà. Amb el pas de les hores, el vent de ponent i mestral també afectarà el Camp de Tarragona, Ponent o la Catalunya Central, i el vent de nord s'intensificarà al Pirineu. Hi ha un avís del Servei Meteorològic de Catalunya per vent.

Un dia que ha començat amb una primera línia de núvols que s'anirà retirant per la costa durant el matí, a tot estirar amb alguna gotellada per l'extrem nord-est. Durant les hores centrals del dia s'obriran grans clarianes pel centre i sud de Catalunya, però al mateix temps creixeran nuvolades de tarda amb nous ruixats al Pirineu i Prepirineu, i també a les comarques de Girona i nord de Barcelona; seran localment intensos, amb tempestes i acompanyats de calamarsa a la Garrotxa, el Pla de l'Estany, el Gironès i la Selva. Està activat l'avís per intensitat de pluja.

 

Els ruixats al Pirineu seran en forma de neu cap als 1.200 metres al Pirineu occidental i els 1.400 metres a l'oriental a mitja tarda, baixant cap al vespre als 900 metres al vessant nord.

Finalment, cap al vespre entrarà una línia de ruixats que anirà a gran velocitat i viatjarà des de Ponent cap a la meitat sud del litoral. Cauran precipitacions poc abundants, tret d'algun registre puntual més destacable cap al massís del Port.

Forta caiguda de les temperatures

Les temperatures cauran fins a recuperar els valors habituals dels primers dies d'abril. Les temperatures màximes baixaran en alguns punts, sobretot  de l'oest i sud del país i al Pirineu, entre quatre i vuit graus respecte als valors de divendres.

 

Això vol dir que acomiadarem les temperatures properes als 30 ºC i les més altes del dia rondaran els 21-23 ºC al litoral sud, al pla de Lleida, a les Terres de l'Ebre i en punts de l'Alt Empordà, si bé a la resta del país quedaran entre 14 i 20 ºC en general.

Diumenge, ruixats més restringits i temperatures més baixes

Dia ventós, amb cerç i mestral molt marcat a les Terres de l'Ebre i Camp de Tarragona, i tramuntanada forta a l'Empordà i a les cotes elevades del Pirineu gironí. Està activat l'avís per vent.

El dia serà assolellat en general, però, a la vegada, els núvols quedaran retinguts al vessant nord del Pirineu. S'esperen nevades a l'Aran i a l'extrem nord del Pallars Sobirà, amb una cota de neu que anirà evolucionant entre els 900 i els 1.200 metres. S'acumularan més de 20 centímetres de gruix per damunt dels 1.400 metres, i per aquest motiu hi ha un avís per neu.

Fred de primavera

La setmana s'acabarà amb unes temperatures situades dins la normalitat dels primers dies d'abril. Encara que hagin caigut molt les temperatures, no és que arribi cap fredorada, sinó que el punt de partida era exageradament alt. Les màximes quedaran entre 15 i 20 ºC. Només a les valls del Pirineu estaran per sota dels 16 ºC. Per contra, alguns punts de Ponent, el litoral i prelitoral central i sud, arribaran a 22-24 ºC.

ARXIVAT A:
Meteorologia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut