12P/Pons-Brooks: el cometa del Diable

Actualitzat

Foto:12PPons-Brooks, Jan Erik Vallestad

Hi ha un cometa en el cel nocturn, es tracta del 12P/Pons-Brooks, que aquests dies es pot veure entre Júpiter i Mercuri, mirant a l'oest a la posta de Sol. 

Aquest cometa és del tipus Halley, amb un nucli de roca, pols i gel, que passa cada 71 anys i que ha estat ben estudiat pels astrònoms al llarg de la història. Quan el cometa s'acosta al Sol, el gel es desfà i la pols s'envola. Aquests dies es veu d'un color tènue verdós vermellós, fins i tot amb formes d'espirals que li han donat el nom tradicional del cometa banyut o del cometa del Diable. També podria ser el cometa dels Dracs, perquè s'associa a la pluja d'estels dels Kappa Dracònids, que és visible entre el 29 de novembre i el 13 de desembre.

La seva visibilitat és molt variable. Mentre que a vegades és força visible, d'altres es veu amb dificultat. En indrets foscos, després de la posta de Sol es pot veure com una taca difusa, i és millor observar-lo amb binocles, que permeten veure'n millor la cua. Cal mirar cap a l'oest, allà on s'ha post el Sol, a la dreta de "l'estrella" (en realitat, el planeta Júpiter) que brilla més. 

Es podrà veure aquest principi d'abril, i els que tinguin la sort de ser als Estats Units el dia 8 d'abril podrien arribar a veure el cometa banyut de dia!

 

El dia 8 d'abril hi haurà un eclipsi total de Sol, visible des de Dallas, Texas, fins a Buffalo, Nova York, que farà que es faci de nit a migdia, i a l'espectacularitat del moment de l'eclipsi s'hi pot afegir la possibilitat de veure el cometa en el seu moment més pròxim a l'astre solar. Qui ho intenti, ha de fer-ho amb totes les mesures de seguretat, perquè observar el Sol és molt perillós, fins i tot durant un eclipsi.

Qui no vegi ara, aquest any, el cometa del Diable, haurà d'esperar fins l'any 2095 per veure de nou el 12P/Pons-Brooks.

 

 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut