Jean-Guihen Queyras
Jean-Guihen Queyras
Dijous 23 de gener, a les 19.30

Catalunya Música transmet en directe el concert de Jean-Guihen Queyras i l'Orquestra Simfònica Nacional Danesa, des de Copenhaguen

El dijous 23 de gener, a les 19.30, Catalunya Música connectarà amb la sala de concerts de la Ràdio Danesa, a Copenhaguen, per transmetre el concert del violoncel·lista francès Jean-Guihen Queyras i l'Orquestra Simfònica Nacional Danesa dirigida per Juanjo Mena. Aquest concert forma part de la temporada de l'Orquestra Simfònica Nacional Danesa. Els comentaris d'aquesta transmissió els farà Ignasi Piñol.

El concert oferirà tres obres importants del repertori universal, i comptarà amb un dels millors violoncel·listes del món i la batuta d'un gran mestre, l'espanyol Juanjo Mena. L'Orquestra Simfònica Nacional Danesa començarà la vetllada interpretant l'obertura escocesa "A les terres altes", del músic danès Niels Wilhelm Gade, que donarà pas a Jean-Guihen Queyras, qui interpretarà la segona obra del vespre, el cèlebre i sempre exigent Concert per a violoncel i orquestra en si m, op. 104, d'Antonín Dvorák.

El violoncel·lista francès, nascut al Canadà, Jean-Guihen Queyras, no és un violoncel·lista especialitzat en un repertori concret, i per això és capaç d'interpretar amb el mateix mestratge qualsevol repertori sigui del període que sigui, com aquest Concert per a violoncel de Dvorák que sentirem des de la sala de concerts de la Ràdio Danesa. Quan el compositor txec va escriure la partitura, en lloc de donar el protagonisme a l'instrument solista el que va fer va ser traslladar-li l'estat d'ànim de la música, però no el pes de l'obra. I no perquè no hi hagi moments de lluïment del solista, sinó perquè el compositor va voler que esdevingués un concert no per a orquestra, sinó amb l'orquestra, i que el violoncel formés part del viatge col·lectiu. N'és la prova el fet que Dvorák fa una introducció musical llarga, perquè es llueixi l'orquestra, mentre que va fer un exercici de paciència i humilitat al solista i el subordina al requisit de la concertació. Tot i amb tot, el mestratge de Queyras aconseguirà exactament el que el compositor va enginyar per a aquesta obra.

Ja a la segona part, el director basc Juanjo Mena, amb l'Orquestra Simfònica Nacional Danesa, oferiran la Simfonia n. 9 en do m "La Gran", D 944 de Franz Schubert. No és la primera vegada que el mestre es posa al capdavant d'aquesta formació. En aquesta ocasió ho farà amb una de les magistrals planes de la història de la música, "La Gran" de Schubert. El seu compatriota Robert Schumann va dir d'aquesta obra:

"Ho dic obertament i una vegada per totes: qui no conegui aquesta simfonia sap molt poc de Schubert, i aquesta lloança pot semblar excessiva si es pensa en tot el que aquest músic ha donat a l'art".

Tindrem, doncs, una bona ocasió per comprovar-ho o descobrir-ho!

La transmissió en directe d'aquest concert estarà disponible durant un mes al web de Catalunya Música.

Anar al contingut