Si fa uns dies l'Adam Martín t'explicava tot el que no has de fer si vols perdre greix, en aquest capítol et dona consells avalats per la ciència per perdre pes de manera saludable i no perdre ni la paciència ni la salut mentre ho fas. Aparca la dieta i prova tot això!
Per què envellim? Quina relació hi ha entre l'envelliment i la malaltia? Què és més important, la genètica o els nostres hàbits? Què hem de fer per envellir bé? Marcos Vázquez, responsable del pòdcast "Fitness revolucionario" ho explica en el seu llibre "Vivir más. Reduce tu edad biológica y aumenta tu vitalidad" (Grijalbo), un manual per entendre d'una vegada per totes el paper de l'activitat física, l'alimentació, l'estrès o les relacions socials en l'envelliment.
Segons les dades, entre un 15% i un 20% dels catalans pateixen restrenyiment. En aquest capítol explicarem què és, quines són les causes més freqüents, com es pot prevenir i, sobretot, com es pot solucionar.
Segons les enquestes, un de cada cinc catalans fa dieta de manera habitual i 9 de cada 10 reconeixen haver seguit una dieta en algun moment de la seva vida. Malgrat aquesta insistència, també sabem que vuit de cada deu dietes fracassen. Per què? L'Adam Martín repassa els errors més comuns que fem quan ens volem aprimar: el primer, fer dieta. (Foto: Claudio Caridi)
A qui no li ha passat? Acabes de dinar i ets sents ple, però sempre tens un forat per al dolç. O vas al cinema i et cruspeixes un paquet de crispetes més per costum que per gana real. El cert és que no sempre mengem amb gana. Adam Martín t'explica per què passa, quins altres tipus de falsa gana existeixen i com els pots identificar.
Si fas una ullada ràpida a xarxes com Instagram o TikTok veuràs que hi ha centenars, milers de persones donant consells sobre nutrició. Com podem saber si el que diuen té el rigor que cal o si són simples venedors de fum? És perillós seguir consells que no es basen en cap mena d'evidència científica? En parlem amb Roser Martí, presidenta del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT).
EL món de la nutrició és ple de modes. Aquests últims anys s'ha posat de moda no menjar gluten. Té algun sentit, això? El gluten és tan dolent com diuen alguns? O tan necessari com diuen altres? Una dieta sense gluten és més sana? Si tens algun dubte, escriu-nos o envia'ns un àudio a @sansiestalvis a Twitter o Instagram.
Obrim nou consultori amb dubtes dels nostres oients. El primer, els embotits: en David vol saber si representen alguna amenaça per a la salut o si els podem consumir sense problema. Després, l'Olga i la Sandra volen saber més coses sobre les begudes vegetals. Quines es consideren més saludables? Quins ingredients hauríem d'evitar? N'hi ha alguna que substitueixi la llet de vaca? Si tens algun dubte, escriu-nos o envia'ns un àudio a @sansiestalvis a Twitter o Instagram.
Un dels grans reptes en nutrició és destriar el gra de la palla: com sabem que el que ens estan explicant té alguna base científica sòlida? Les xarxes estan plenes d'influencers, metges, suposats nutricionistes i gent de tota mena dient tot tipus de barbaritats i fer-los cas pot posar en perill la nostra salut a mitjà i llarg termini. De qui ens fiem? L'hi preguntarem a Gemma Salvador, dietista nutricionista i experta en temes de salut pública des de fa més de 30 anys. És la coordinadora dels programes d'alimentació saludable i sostenible de l'Agència de Salut Pública de Catalunya i una de les pioneres de la nutrició a Catalunya.
Nou consultori. Cal prendre suplements de vitamines? Menjar pa a la nit engreixa? La dieta vegana és sana? Obrim el segon consultori del "Sans" per resoldre els vostres dubtes sobre nutrició, alimentació i activitat física. Si en tens, envia'ns un àudio a Twitter o Instagram a @sansiestalvis.
Bàrbara Romano: "Un pacient que feia diàlisi es lamentava perquè no es va adonar fins que va ser tard que el seu estil de vida l'havia fet emmalaltir." Anem fins a l'Hospital Clínic per parlar amb Bárbara Romano, nutricionista clínica especialitzada en malalties relacionades amb els ronyons i la bufeta. Amb Romano descobrim què és això de la nutrició clínica, ens explica com els mals hàbits alimentaris poden desembocar en malalties greus dels ronyons i veurem què diu l'evidència científica sobre algunes de les tendències alimentàries que s'han posat de moda.
Avui parlem de la salut menstrual femenina. Malgrat els avenços que hi hagut, la regla i tot el cicle que hi està associat continuen sent uns grans desconeguts per a bona part de les dones. Avui mirarem d'esbrinar què és normal i què no amb Yolanda García, psicòloga i naturòpata especialitzada en psicologia perinatal, fertilitat natural i nutrició durant l'embaràs, el part i la lactància.
Diarrea, estrenyiment, gasos... Segons les dades, gairebé 7 de cada 10 persones tenen problemes digestius a diari. A "La vida secreta de la teva microbiota" (Efadós), la dietista Neus Elcacho ens proporciona una guia completa per entendre i millorar les nostres digestions.
Estrenem secció de consultes i contestem tres dubtes dels oients. La dieta Dukan és saludable? Aquestes begudes que venen al súper que diuen que apugen les defenses fan el que prometen? El dejuni intermitent i l'entrenament són compatibles? Si tens dubtes, envia un àudio a Twitter o a Instagram a @sansiestalvis.
Vas de bòlit i no tens temps de cuinar però et preocupa menjar de manera saludable? La dietista i nutricionista Gina Estapé ens explica què hem de comprar al súper i com ho hem de cuinar per poder menjar sa sense haver de recórrer als plats precuinats o als ultraprocessats.
Per què sembla que els nutricionistes no es posen d'acord? Per què el que ahir era saludable avui sembla que ja no ho és? Per què alguns reneguen dels hidrats i altres no poden viure sense? Torna al "Sans" per posar ordre el dietista-nutricionista Aitor Sánchez, que presenta el seu llibre "Qué pasa con la nutrición. Los grandes debates sobre alimentación que necesitas aclarar" (Paidós).
Parlem amb un dels millors divulgadors d'Espanya en temes de nutrició i activitat física. Es basa en l'evidència científica, en l'experiència en consulta i en el sentit comú, no ven cap mètode i no defensa cap dieta; de fet, està totalment en contra del concepte "dieta" tal com l'entenem. Entrevistem Ismael Galancho, que presenta el llibre "Quema tu dieta" (Grijalbo).
La kombutxa és la beguda de moda i els lineals dels supermercats estan plens d'aquest producte. Se li atribueixen moltes propietats saludables, però no totes les kombutxes són iguals. En parlem amb Jordi Dalmau de Mun, una empresa de Mataró pionera en la producció d'aquesta beguda.
Després del confinament, els casos de trastorns de la conducta alimentària s'han incrementat de manera dràstica i ja són la tercera causa de malaltia en adolescents. La doctora Teia Plana, psiquiatra de l'Hospital Clínic de Barcelona, ens explica què són els TCA i com prevenir-los.
Cada vegada hi ha més persones que creuen que s'han de reduir o eliminar els hidrats de carboni per tenir una dieta sana. Fer aquest canvi tan radical aporta alguns beneficis a curt termini, però després és perjudicial per a la salut. T'expliquem el paper que tenen en la dieta, en l'esport i també en la pèrdua de pes.
L'Agència de Salut Pública de Catalunya acaba de presentar la tercera edició d'"Alimentació saludable en la primera infància", una guia de referència a tot l'Estat amb totes les claus que necessitem per esquivar tota la desinformació que ens inunda i alimentar de manera adequada les nostres criatures. En parlem amb una de les impulsores de la guia, la dietista-nutricionista Maria Manera.
El Nadal és una època especialment estressant per a les persones que es preocupen per la salut i que volen menjar bé. Es poden fer excepcions o hem de seguir fil per randa la nostra pauta alimentària? Ens rendim o defensem el nostre terreny a qualsevol preu? L'Adam Martín ens dona alguns consells per trobar el camí del mig i gaudir dels àpats nadalencs.
Segona part de la conversa sobre cronobiologia amb el doctor Juan Antonio Madrid, un dels experts de referència en l'estudi d'aquesta disciplina, que acaba de publicar "Cronobiología. Una guía para descubrir tu reloj biológico" (Plataforma Actual). Entre altres coses, el doctor Madrid ens explica com millorar el rendiment esportiu aprofitant el rellotge biològic dels esportistes.
Tots els éssers vius estan regulats per un rellotge biològic intern i els humans no som cap excepció: els nostres processos corporals en depenen, però factors com l'estrès crònic, la falta d'hores de son o l'excés de llum nocturna alteren aquest rellotge i ens poden emmalaltir. Entrevistem el doctor Juan Antonio Madrid, un dels experts de referència en l'estudi de la cronobiologia, que acaba de publicar "Cronobiología. Una guía para descubrir tu reloj biológico" (Plataforma Actual). Aprèn a posar el teu rellotge biològic a l'hora!
Segona part de la conversa sobre els perills de la inflamació interna i com prevenir-los i tractar-los amb el dietista-nutricionista Marc Vergés, expert en malalties autoimmunes i inflamatòries, que presenta el llibre "Desínflamate" (Grijalbo).
Dolor a les articulacions, insomni, panxa inflada o tumors són algunes de les patologies que poden estar relacionades amb la inflamació interna. Us oferim la primera part de la conversa amb el dietista-nutricionista Marc Vergés, expert en malalties autoimmunes i inflamatòries, que presenta el llibre "Desinflámate" (Grijalbo).