Memento #271. Si deixem de banda l'amor romàntic, segurament no hi ha cap altre tema que hagi inspirat tantes pel·lícules com les relacions entre pares, mares i fills, un dels vincles més forts que podem experimentar, o dels quals més en podem notar l'absència. Se n'han ocupat tots els gèneres, del terror a la comèdia, per reforçar la complicitat o per subratllar els conflictes inevitables. En parlem amb Sara Diego Boladeras, actriu i filla d'actors, que ens destaca pel·lícules com "Toni Erdmann" o "Tengo sueños eléctricos".
ESCOLTA-HO ARAMemento #270. Actor de music-hall des dels quatre anys, en pantalla va triomfar donant vida a individus superats per les circumstàncies. El seu rostre impertorbable i unes habilitats acrobàtiques dignes d'un personatge de dibuixos animats el van convertir en un dels còmics més estimats del cinema mut, responsable d'obres mestres com "El maquinista de la General". L'actriu Júlia Truyol, membre fundadora de La Calòrica, considera que sempre és bo tornar als orígens, i per això avui homenatgem Buster Keaton.
Memento #269. El cinema ha recorregut sovint a les biografies de les sobiranes més famoses de la història, dones obligades a maniobrar en un món d'homes, per convertir-les en heroïnes romàntiques o en hàbils estrategues polítiques. Visitem algunes de les principals corts europees, des dels Reis Catòlics fins a Elisabet II d'Anglaterra, passant per l'emperadriu Sissí, gràcies a la periodista i presentadora de televisió Núria Marín, experta en informació reial, que actualment prepara el programa "Love cost" per a la plataforma 3Cat.
Memento #268. No hi ha cap icona britànica que se li resisteixi. Ha donat vida a dos senyors Darcy ben diferents: l'un a l'adaptació televisiva d'"Orgull i prejudici" i l'altre a "El diari de Bridget Jones". També va ficar-se en la pell del rei Jordi VI a "El discurs del rei". Té maneres de gentleman discret i reservat, tot i que sovint ens ha demostrat que és capaç de deixar-se anar: si cal, es declara en portuguès o es posa a cantar ABBA. Repassem la carrera de Colin Firth amb l'actriu Mariona Ribas.
Memento #267. El cos musculat d'un culturista, l'accent austríac tan marcat i més d'una frase lapidària van convertir Arnold Schwarzenegger en un dels herois indiscutibles del cinema d'acció dels anys vuitanta. Les seves pel·lícules són un record d'infància imprescindible en la vida de Joan Enric Barceló, membre d'Els Amics de les Arts i autor del llibre de contes "Morir sabent poques coses". De pas, també ens parla del videoclub que tenia la seva família a Vidreres quan ell era petit, en l'època en què l'Arnold regnava a la taquilla.
Memento #266. La vam conèixer a "Les amigues de l'Àgata" i ben aviat va debutar com a directora recreant part de les experiències que havia viscut com una Erasmus berlinesa a "Júlia ist". Aquest any ha tornat a sorprendre'ns amb "Creatura", una visió poc explorada del desig femení, els tabús i la repressió. La comunicadora cultural Paula Carreras repassa amb nosaltres la carrera encara en construcció d'Elena Martín Gimeno, molt més que una jove promesa.
Memento #265. El viatge, en un sentit físic o espiritual, ha estat una de les estructures narratives més recurrents en la ficció de tots els temps. Conscients que seria impossible condensar en un programa tots els viatges de la història del cinema, el dramaturg Josep Maria Miró, Premi Nacional de Literatura Dramàtica per l'obra "El cos més bonic que s'haurà trobat mai en aquest lloc", ens proposa repassar alguns dels més sorprenents, en què l'important no és el trajecte geogràfic, sinó l'impacte vital sobre els personatges.
Memento #264. Gairebé a l'inici de la seva carrera, Daniel Rived ha tingut el plaer de participar en el western de Pedro Almodóvar "Extraña forma de vida", com l'ajudant del xèrif interpretat per Ethan Hawke. Havent-lo tractat personalment, en Daniel és el convidat perfecte per repassar la carrera d'un actor i director a qui hem vist créixer a la pantalla, en el sentit biològic i artístic de la paraula, des de l'èxit inicial d'"El club dels poetes morts" a la maduresa actual, passant per les col·laboracions continuades amb Richard Linklater.
Memento #263. Primer eren éssers esclavitzats pels rituals del vudú haitià. Després, George A. Romero els va convertir en un ramat de monstres carnívors afamats, víctima d'un virus indeterminat, que es movien arrossegant una cama i emetent sons guturals, i en el nou segle han esdevingut autèntics velocistes. Repassem les millors pel·lícules de zombis, i les més curioses, amb Roger Julià, actor i director de l'espectacle "La noche de los muertos vivientes Live!!", que recrea el clàssic del 1968 en to de comèdia, al Teatre Condal.
Memento #262. Gràcies a pel·lícules com "Lady Macbeth" o "Midsommar", Florence Pugh s'ha convertit en pocs anys en una de les actrius més sol·licitades, tan solvent en les produccions d'època com en l'univers Marvel. Els seus personatges solen ser dones d'una aparent fortalesa que sempre amaguen una certa vulnerabilitat i han de lluitar contra un entorn que les vol arraconar. En parlem amb Laia Pujol Abizanda, guanyadora del premi Joan Duch de poesia per a joves escriptors amb la seva obra "Les bèsties mudes".
Memento #261. Més enllà de l'èxit de "The french connection" i "L'exorcista", l'obra de William Friedkin, que ens ha deixat aquest estiu, mereix ser reivindicada de dalt a baix. Va revolucionar el Hollywood dels anys 70 amb el seu tractament gairebé documental de gèneres com el thriller i el terror. En parlem amb el crític i historiador Antonio José Navarro.
Memento #260. En un programa enregistrat a la 41a Setmana del Llibre en Català, rebem l'escriptora i periodista Marta Vives, autora de "Diguem-ne amor". Ens proposa parlar del polonès Krzysztof Kieslowski, un dels autors clau del cinema europeu dels noranta, conegut per les seves històries de rerefons moral marcades per l'atzar, com les del decàleg i la trilogia dels tres colors. També esmentem, ni que sigui de passada, un llibre que en bona part ha nascut gràcies al "Memento": "Per un grapat d'històries".
Memento #259. Estrenem la setena temporada del "Memento" d'iCat amb el cantant i compositor del grup Mishima, David Carabén, que fa uns anys havia estat una autèntica rata de Filmoteca. Ens proposa parlar d'un dels guionistes més imprescindibles del Nou Hollywood, Paul Schrader, l'autor del guió de "Taxi driver", que no va trigar a desenvolupar una carrera de director igualment interessant, a partir dels conceptes espinosos de la culpa i la redempció.
Memento #258. Acabem temporada amb un final de festa digne del Paral·lel, amb plomes i lluentons. Ens visita la transformista Brigitta Lamoure, l'Emperadriu de Catalunya, per compartir la seva fascinació per Sara Montiel, actriu i cantant avançada al seu temps que va triomfar a Mèxic i a Hollywood abans de regnar a casa seva gràcies a "El último cuplé", tot un èxit internacional. Com que la Brigitta se sap totes les seves cançons, potser tindrem actuació en directe.
Memento #257. En els últims anys hem conegut molts casos d'abusos de poder i agressions sexuals que s'han estat produint dins de la indústria del cinema, però avui ens proposem repassar pel·lícules que han incorporat qualsevol mena d'abús en les seves trames de ficció, per veure com s'ha abordat una qüestió tan espinosa. En parlem amb l'actriu, directora i dramaturga Bàrbara Mestanza, que ha convertit l'abús de què va ser víctima fa uns anys en matèria per a un espectacle teatral, "Sucia", que també és novel·la i serà documental.
Memento #256. Els grans compositors, més enllà de les seves aportacions a tantes bandes sonores, s'han convertit sovint en protagonistes de pel·lícules que intenten reflectir els aspectes més interessants de les seves biografies. Sobretot aquells que han pogut ser retratats com a genis torturats o herois romàntics, amb més o menys rigor històric. Repassem alguns d'aquests biopics, entre els quals hi ha autèntiques obres mestres com "Amadeus", amb l'experta en música clàssica Elsa Álvarez Forges
Memento #255. El cofundador de Filmin, Jaume Ripoll, acaba de publicar "Videoclub", un llibre en què elabora una crònica sentimental dels seus records cinèfils com a espectador i distribuïdor. En aquestes memòries ocupa un lloc molt destacat l'obra de John Huston, un dels directors més lliures i aventurers del Hollywood clàssic, que va recórrer mig món amb les seves històries de perdedors amb ànima. Va destacar igual en diversos gèneres i es va acomiadar a dalt de tot amb "Dublinesos", tota una elegia.