Torna la Sherman a un "Irradiador" farcidíssim amb commemoracions com els fets del Cu-cut i figures com Joe DiMaggio, Rodoreda i Chuck Berry. Parlem amb l'escriptor i il·lustrador Javier Peña del llibre "Miralls" (ed. Thule), un univers especular on els habitants són miratges i reflexos. Míriam Cano recomana els "Gats i gossos", de H.P. Lovecraft (Males Herbes) i Adolf Beltran glossa "La meva Lwów", del jueu polonès Józef Wittlin (Minúscula), memòries des de l'exili a Nova York tot just acabada la Segona Guerra Mundial.
ESCOLTA-HO ARAAvui parlem amb l'escriptor Giovanni Nucci, convidat al Festival 42, per parlar de mitologia i de com arribar als joves a través dels relats fundacionals que ens expliquen com a civilització. Nucci és autor, entre d'altres, dels llibres "Las aventuras de Ulises" i "Y fundaremos la ciudad más grande del mundo" (editorial Siruela). Adolf Beltran ens porta la història d'un grimpador professional al París del XIX, el gran "Bel Ami" de Maupassant que acaba de publicar Trotalibros en traducció de Mia Terradas. I Àlex Gutiérrez ens convida a la muntanya russa de la cançó amb un repàs musical als parcs d'atraccions.
L'antiheroi de Folch i Torres i Junceda va arribar al còmic amb Folch i Camarasa i Madorell: 15 àlbums que ara l'editorial Combel ha recollit en tres volums de luxe. En parlem amb la directora editorial, Noemí Mercadé. Adolf Beltran ens porta la proposta d'Albert Pijuan per afrontar els problemes de la humanitat: "Per què no repensem el canibalisme?" (editorial Medusa). I Àlex Gutiérrez recull peces d'esperit antropòfag amb cançons que van dels Kesha als Fine Young Cannibals.
Avui Michel Bernard, en conversa amb Adolf Beltran a propòsit del llibre "Els burgesos de Calais" (Labreu, traducció de Ferran Ràfols), la gènesi novel·lada de l'escultura revolucionària d'Auguste Rodin, on destaca un personatge clau: l'alcalde de Calais. Àlex Gutiérrez ens porta no un jardí sinó set, amb un recull musical amb noms com els Beatles, els Depeche Mode o Radio Futura.
Rebem les periodistes culturals Clàudia Rius i Paula Carreras, la meitat del pòdcast "Gent de Merda" que fan juntament amb Rita Roig i Ofèlia Carbonell des de fa cinc temporades a Ràdio Primavera Sound. Parlem de divulgació cultural en general i de recomanacions en particular i també del nou magazín de cultura de Paula Carreras: el pòdcast quinzenal "Plaersdemavida". Amb l'editor de Nòrdica, Diego Moreno, celebrem el Nobel de Literatura a Jon Fosse parlant de la novel·la que han coeditat amb Deconatus, l'esplèndida "Mañana y tarde". I acabem amb Adolf Beltran i un llibre pòstum de Nuccio Ordine en conversa amb un altre gran humanista, George Steiner.
Celebrem amb Adolf Beltran la importància cultural dels petons a partir de dos assajos que se n'ocupen, "El petó" de Xavier Fauche i Christiane Noetzlin a La Campana i "El beso" d'Alain Montandon a Siruela: petons en la literatura, en la música, al teatre i al cinema. Míriam Cano ens porta l'últim llibre d'Elisabet Riera, "Una vegada va ser estiu la nit sencera", publicat a Males Herbes, i Àlex Gutiérrez confecciona un recull musical de petons de tota mena, dels Siouxsie and the Banshees als Pogues.
La sueca Marit Kapla va tornar al seu poble, Osebol, va parlar amb tots els veïns i després va evocar les seves veus en un llibre de forma poètica i força novel·lesca. Un èxit a Suècia i també a la Gran Bretanya que aquí acaba de publicar Capitán Swing. Avui al programa sentirem les veus d'Osebol gràcies a la conversa d'Adolf Beltran amb l'autora, perquè a Catalunya i arreu d'Europa hi ha molts pobles buidats però amb ànima, com Osebol. Demà, 15 d'octubre, l'escriptor Francisco Casavella hauria fet 60 anys i a Barcelona l'homenatge serà gros: parlem amb l'escriptor i comissari Miqui Otero de tota aquesta jornada consagrada a l'esperit Watusi: rutes, actuacions, recitals i molta música, i amb el castell de Montjuïc com a gran escenari de la festa. I torna la Sherman amb un combinat que celebra noms com Sherlock Holmes, Katherine Mansfield, Terenci Moix i Little Richard.
Després de 20 anys de viatges com a periodista d'Internacional a Catalunya Ràdio, Cèlia Cernadas ha recollit en un sol volum (Ara Llibres) un conjunt de realitats reveladores a llocs com Líbia, l'Iraq, Cuba, el Senegal o Bolívia. El resultat, brillant, es diu "Fora de focus" i avui en parlem amb l'autora i amb Adolf Beltran. Míriam Cano ens porta "Quan escoltis aquesta cançó" (Més Llibres), de Lola Lafon, la història de la nit que Lafon va passar a l'annex del museu Anne Frank. I Àlex Gutiérrez ha preparat una selecció de temes que tenen el llit (de manera figurada o literal) com a protagonista.
Segona edició del FLIB (Festival de Literatura Italiana de Barcelona), amb vocació internacional i ganes d'estendre ponts. Rebem Cecilia Ricciarelli, llibretera de Le Nuvole i impulsora del festival, i Sebastià Portell, un dels escriptors participants, per conèixer alguns dels autors, recitals i debats que hi trobarem. Adolf Beltran ens porta els "Monòlegs humorístics i extravagants", de Pompeu Gener, que ara recupera "Adesiara" amb introducció i notes d'Anton Maria Espadaler. I Àlex Gutiérrez confecciona una llista de cantants anglòfons que han homenatjat Itàlia des de diferents estils.
Avui rebem Carlota Gurt amb el seu nou recull de contes, "Biografia del foc" (Proa/ Asteroide), històries que dialoguen amb la incertesa quotidiana amb el concurs d'imatges recurrents d'una plasticitat enorme i en virtut d'una llengua esmoladíssima. Adolf Beltran visita la fira del llibre d'ocasió antic i modern del passeig de Gràcia per parlar amb el director i llibreter Marçal Font. I torna Míriam Cano amb l'assaig de Blanca Llum Vidal "Llegir petit" (Arcàdia), amb figures com Víctor Català, Lispector, Rodoreda o Carner.
Són lectors per vocació i la vocació els ha portat a les xarxes per compartir bona literatura: avui convidem Laia Bonjoch i Sergi Purcet, els "BookHunters", que a través de canals com Instagram, YouTube i Spotify comparteixen la passió per la lectura en un exemple de divulgació cultural honesta i necessària. Adolf Beltran elogia l'assaig de la filòsofa Barbara Cassin "La nostàlgia" (Edicions 62), que analitza en relació amb les idees de pàtria, llengua i exili. I torna Àlex Gutiérrez amb una selecció de peces que glorifiquen o no la televisió.
Comencem temporada des de Tortosa amb una llibretera culturalment inquieta: Júlia Albesa, al capdavant de La Irreal: parlem del projecte de llibreria, de literatura ebrenca i de l'inici editorial del curs. Adolf Beltran ens porta el debut de Cristina Rivas, la novel·la "Un tigre a París", d'Angle Editorial, una celebració de l'amistat entre una periodista catalana i una actriu i revolucionària siriana. I torna la Sherman amb noms com Cesare Pavese, Otis Redding, Montserrat Abelló i les traduccions de Battisti i los Mosqueperros.
Llibres, cançons, cinema, sèries... Un cabàs ben nodrit de propostes culturals per part de la família irradiadora, entre les quals: la Sherman amb faules com la del ruc i les esponges, Marinetti i el manifest futurista, robots majordoms i obres a casa; Adolf Beltran amb noms com Jonathan Littell i Patrick Radden Keefe; Míriam Cano amb l'últim lliurament en català de Nora Ephron i Àlex Gutiérrez repassant diferents versions de "Summertime".
D'un dels autors de culte de la tradició russa, Daniïl Kharms, autor de peces absurdistes i figura estimadíssima del públic infantil, ens arriba en edició il·lustrada "El circ Printimpram", amb dibuixos de Lluís Gay, disseny de Noemí Culla i traducció del rus de José Mateo Puig i Xènia Dyakonova, en un àlbum que és també el primer de l'editorial Vacamú. Parlem de l'obra i de Kharms amb l'editora i traductora Xènia Dyakonova. Adolf Beltran ens porta "Les presons on triem viure", les conferències de Doris Lessing que ara publica Edicions 62 en traducció d'Alba Dedeu. I rebem també el traductor Eloi Creus amb l'edició dels poemes de Sandro Penna, una de les veus poètiques més interessants del Novecento, que acaba de traduir i publicar a Edicions del 1984 amb el títol de "Si la vida sabés l'amor meu".
Una fagina (la veu narrativa) amb indagacions existencials al voltant de la mort, de Déu i de l'escriptura protagonitza aquesta faula quatre punt zero que suposa el debut de l'escriptor Bernardo Zannoni: "Les meves idees estúpides", traduït per Meritxell Cucurella Jorba a Club Editor i Juan Carlos Gentile Vitale a Gatopardo. En parlem amb l'autor el dia en què Adolf Beltran ens porta un Edgar Allan Poe singular: els contes tragicòmics recollits a "El corb burleta" (Comanegra) amb traducció de Jaume Pons Alorda. Míriam Cano ens arriba amb l'educació sentimental i nutritiva d'una de les millors proses de la seva generació: M. F. K. Fisher i "El meu jo gastronòmic" (L'altra Editorial). I acabarem de manera animal amb un recull de cançons festives sobre bèsties.
Rebem Juan José Millás amb nova novel·la, "Solo humo" (Alfaguara), que convoca assumptes tan millasians com les simetries, la identitat i la idea que la imaginació ens impregna i ens determina. Adolf Beltran llegeix la col·lecció "Assaltar la Bíblia" (editorial Fragmenta) i en comenta dos textos: "Poder i desig", d'Anna Pazos, i "Història del mandat", de Borja Bagunyà. I amb motiu de la mort de l'humanista i professor Nuccio Ordine, recuperem una conversa inèdita (l'octubre del 2017) a propòsit de lectures, educació i política.
Aquest cap de setmana torna una de les cites més celebrades pels amants de la ciència-ficció, la fantasia i el terror: la cinquena CatCon, que se celebra a Vilanova i la Geltrú i que aquest any acull, entre altres continguts, homenatge a Lovecraft, rol en català i els convidats d'honor Jordi de Manuel i Premee Mohamed. En parlem amb Eloi Puig, president de la Societat Catalana de Ciència-Ficció. Adolf Beltran ens porta els "Cuentos ciertos" de Max Aub, que retraten un grapat de vides transformades per la Guerra Civil i l'exili, i celebrem de passada els 50 anys de l'editorial que el publica, Cátedra. Assistim a la primera edició de Llibre Llampec, una iniciativa per reivindicar el llibre de fons; en parlem amb Carles Manrique, de la Topera; Oriol González, de BiraBiro, i Alícia Izquierdo, de l'editorial MTM. I Àlex Gutiérrez dona la benvinguda a l'estiu imminent amb un recull de cançons en forma de postal.