L'últim capítol d'aquesta segona temporada l'hem dedicat a parlar d'esteganografia musical i ho hem fet perquè volíem descobrir tots els secrets de l'art de la soprano de referència en música antiga, Núria Rial.
ESCOLTA-HO ARALa compositora Núria Giménez Comas és tota una experta en les possibilitats de la música electrònica. Hem aprofitat la seva visita per repassar algunes figures femenines que en el seu dia van ser pioneres de la música electrònica com Delia Derbyshire, Daphne Oram o Pauline Oliveros.
En aquest capítol parlem del rol del temps en la música amb la bateria, compositora i arranjadora, Laia Fortià. Amb ella hem desgranat el gran enigma de Beethoven i el tempo i hem explicat l'origen del metrònom.
Aquesta setmana hem tingut a l'estudi la clarinetista Laura Lacueva, la tubista Maria Puertas, la percussionista Elisenda Fàbregas i la trombonista Maria Cofan, quatre de les components de la Balkan Paradise Orchestra. Amb elles hem fet diversos experiments per explicar un tipus molt concret d'equacions: les equacions amb derivades parcials.
En aquest capítol hem parlat de topologia amb el director especialitzat en musicals Marc Montserrat-Drukker, tot un expert en la direcció de formes geomètriques sobre un escenari.
Aquesta setmana hem parlat d'il·lusions circulars amb la cantant, multiinstrumentista i compositora, Magalí Sare. Durant el programa hem vist diferents exemples aplicats a la música com l'estudi "Vertige" de György Ligeti, l'obertura "Leonore", op. 72b de Beethoven, la il·lusió Yanny/Laurel i l'ampolla de Klein.
Aquesta setmana ens ha acompanyat a l'estudi l'actriu i multiinstrumentista Laura Aubert. A partir de la seva experiència amb les funcions teatrals i musicals, hem pogut conèixer més de prop les funcions matemàtiques.
El barbershop és un estil de cant a cappella originari dels EUA que cada vegada té més seguidors arreu d'Europa. Aquesta setmana a "La cinta de Möbius" hem descobert alguns dels secrets d'aquest gènere musical de la mà del quartet vocal The Hanfris Quartet. A més, hem aprofitat l'ocasió per parlar de mosaics musicals i per sentir una petita mostra del bo i millor del seu repertori.
A "La cinta de Möbius" hem vist què tenen en comú les sardanes i les matemàtiques, però no des de la perspectiva del ball, sinó de la instrumentació. Per això hem convidat a l'estudi Jordi Campos Temporal, tot un expert del món de la cobla, que ens ha ajudat a descobrir aquesta connexió.
Aquesta setmana a "La cinta de Möbius" ens ha acompanyat l'organista Aarón Ribas, que ens ha explicat amb tota mena de detalls com funciona l'orgue per dins. Tot un laboratori de física i un sintetitzador d'instruments acústic.
Parlem de la física del so i el seu vincle amb Pitàgores amb la violoncel·lista resident a Berlín Elisabet Iserte. Al llarg del capítol ens ha demostrat algunes possibilitats musicals d'aquest instrument de corda i ens ha explicat d'una manera molt il·lustrativa com funciona per dins.
A "La cinta de Möbius" hem establert els fonaments de la probabilitat amb la percussionista, improvisadora i compositora Núria Andorrà. Gràcies a alguns dels seus instruments i a la seva faceta com a intèrpret i improvisadora hem desgranat en què consisteix aquest concepte matemàtic.
La directora Irene Delgado Jiménez dirigeix una orquestra virtual i ens acosta els algoritmes matemàtics a través de la música, de la mà de la pianista i matemàtica Laura Farré Rozada. (Foto d'Eulàlia Prat)
En aquest primer capítol de la segona temporada de "La cinta de Möbius" parlem de les il·lusions amb el pianista Marco Mezquida. La cinta de Möbius és aquesta figura geomètrica que planteja la il·lusió de tenir dues cares, tot i que en realitat només en té una de sola, i que nosaltres utilitzem com a excusa per parlar de música i matemàtiques, per veure on comença l'una i on s'acaba l'altra.