Zelenski acusa Rússia de torturar civils i compara Izium amb la matança de Butxa

La denúncia del govern ucraïnès rep el suport de la comunitat internacional, inclosos la Unió Europea i els Estats Units

RedaccióActualitzat

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha assegurat que "hi ha indicis clars de tortures, vexacions i humiliació a la població" a la ciutat d'Izium, on s'han trobat unes 440 tombes després de la retirada de l'exèrcit rus.

Izium, a la regió de Khàrkiv, forma part dels 6.000 quilòmetres quadrats de territori recuperat recentment per Ucraïna amb una contraofensiva al sud i al nord-est del país.

Ocupada des del març per Rússia, Izium havia estat convertida en un nus logístic per a les seves tropes.

La retirada de les tropes russes d'Izium ha permès trobar-hi unes 440 tombes en una zona de bosc (Reuters/Gleb Garanich)

Ara per ara, a la majoria dels cossos desenterrats s'hi han trobat signes de tortura com cordes lligant canells, sogues al voltant del coll i extremitats amb ossos trencats.

Zelenski ha admès que "les investigacions estan encara en marxa" i que "és prematur avançar xifres sobre les persones enterrades", però ha parlat d'"atrocitats" semblants a les descobertes a Butxa quan l'exèrcit rus va retirar-se d'aquesta ciutat de la regió de Kíiv a principis d'abril.


Suport de la comunitat internacional

La denúncia del govern d'Ucraïna arran de la descoberta de les tombes d'Izium ha rebut el suport de la comunitat internacional. La Unió Europea ha condemnat el "comportament inhumà" de l'exèrcit rus.

Des de França, el president Emmanuel Macron ha condemnat "enèrgicament les atrocitats comeses a Izium" i ha dit que "els autors seran considerats responsables dels seus actes", perquè "no hi ha pau sense justícia".

Experts i policies al bosc d'Izium (Reuters/Gleb Garanich)

El govern dels Estats Units també ha donat suport a Zelenski: el secretari d'Estat, Antony Blinken, ha assegurat que "les atrocitats que s'han comès" a Izium "en molts casos equivaldran a crims de guerra".

"Cada vegada que la marea russa es retira de les parts d'Ucraïna que ha ocupat veiem què deixa al seu pas. I aquest últim descobriment a Izium n'és un recordatori", ha declarat Blinken en roda de premsa.

L'ONU ja ha anunciat que enviarà experts a Izium "per mirar de saber una mica més què hi pot haver passat".

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut