Avís de zona de baixes emissions a l'Àrea Metropolitana de Barcelona
Tots els vehicles amb etiqueta groga podran circular fins al gener del 2028, excepte en avisos per contaminació

ZBE: un any més de coll per als vehicles dièsel amb etiqueta groga

A partir del 2028 cap vehicle amb aquesta distinció podrà circular per una ZBE

RedaccióActualitzat

Canvis en les restriccions previstes als vehicles amb etiqueta groga --la de la lletra B-- a les zones de baixes emissions. El govern els dona un any més de coll, fins a l'1 de gener del 2028, per circular-hi, sempre que no hi hagi avisos de contaminació per NO₂.

Aquest marge més ampli beneficia els vehicles dièsel amb aquest distintiu de la DGT, que fins fa un mes estava previst que no poguessin circular per aquestes zones un any abans, el 2027. El nou Pla de Qualitat de l'Aire que ha presentat el govern aquest dimecres inclou, però, una condició: a partir del gener del 2026 i en els municipis de més de 50.000 habitants, quan hi hagi avisos de contaminació per NO₂ --un avís que encara no s'ha activat mai--, els vehicles dièsel amb etiqueta B no podran circular per les ZBE.

En el cas de les ZBE dels municipis de més de 20.000 habitants, tots hauran de tenir zones de baixes emissions (ZBE) abans que comenci el 2026, però amb restriccions només als vehicles sense cap etiqueta. Als dièsel amb distintiu groc se'ls restringirà l'accés només quan s'activin els avisos per contaminació per NO₂ abans de l'1 de gener del 2028.

A Catalunya hi ha 23 municipis amb més de 50.000 habitants i 67 amb més de 20.000, i tots presenten superacions d'alguns dels valors límit de qualitat de l'aire. Els municipis de més de 50.000 habitants hauran de destinar un 25% de la seva superfície a ZBE, si bé poden existir algunes excepcions i els vehicles sense etiqueta estaran vetats d'aquestes ZBE des del principi.

La previsió de l'executiu és aprovar aquest pla, per decret, en les pròximes setmanes. El pla inclou 83 mesures i 391 accions relacionades amb el trànsit rodat, l'activitat industrial i els nous planejaments urbanístics que hauran de tirar endavant la Generalitat, les administracions locals, els gestors d'infraestructures, les empreses i la ciutadania en general en diferents àmbits.


Autoritzacions excepcionals per renda o en serveis essencials

El pla preveu autoritzacions excepcionals per a alguns vehicles que no compleixin els requisits ambientals, però als quals se'ls permetrà circular per la ZBE com si tinguessin l'etiqueta adequada. És el cas de:

► Serveis d'emergència i essencials

► Persones amb malalties o discapacitats o amb mobilitat reduïda

► Vehicles de persones amb ingressos baixos, inferiors a certs llindars

► Els residents d'un municipi on s'implanti la ZBE podran circular-hi un màxim de 52 dies l'any

► Les furgonetes i els vehicles de mercaderies sense etiqueta tenen també tres anys d'excepció en les noves ZBE

Les ordenances de cada municipi podran establir un calendari més restrictiu, determinar períodes transitoris menors o reduir el nombre màxim d'autoritzacions temporals diàries en funció de les característiques del seu territori i la contaminació atmosfèrica que pateixin.
 

 

ARXIVAT A:
Medi ambientContaminacióTrànsitZBE Barcelona
Anar al contingut