Alger

Zapatero i Bouteflika estrenyen relacions a Algèria en matèria energètica i d'immigració

El president del govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, i el president algerià, Abdelaziz Bouteflika, han obert a Alger la tercera reunió d'alt nivell entre tots dos països. Sobre la taula hi ha dos temes principals: la immigració il·legal i els hidrocarburs, ja que Espanya pretén tenir, en matèria energètica, un tracte diferencial. Poca cosa ha transcendit de la reunió dels mandataris, però Zapatero ha assegurat que tots dos volen reforçar el "partenariat energètic". Sobre immigració, hi ha el compromís de millorar la feina conjunta per ordenar i regular la immigració a través de vincular-la a un contracte previ de treball.

Actualitzat
José Luis Rodríguez Zapatero i Abdelaziz Bouteflika s'han reunit al palau de l'Amuradia, seu de la presidència de la república d'Algèria, en una entrevista per reforçar la col·laboració entre els dos països contra la immigració il·legal i en matèria energètica. Després de la reunió han dinat al palau del Poble, on hi ha hagut un breu contacte amb la premsa.

En aquesta compareixença, sense preguntes dels periodistes, Zapatero ha confirmat la voluntat dels dos mandataris de reafirmar el "partenariat energèrtic" entre Espanya i Algèria. El gran atractiu és el gas que el país africà subministra a Espanya i que, segons Zapatero, està garantit gràcies al projecte del gasoducte MedGaz, que està "fent els passos adequats".

L'altra gran carpeta era sobre immigració. Els dos executius han coincidit en la necessitat d'actuar contra la il·legalitat i, en aquest negociat, troben imprescindible vincular els moviments migratoris a un contracte de treball. Zapatero i Bouteflika han evidenciat així el seu compromís per millorar la feina conjunta que els dos països estan fent per ordenar i regular la immigració il·legal.

També es preveia tractar sobre el Sàhara Occidental. En relació amb això, Zapatero ha assegurat que la solució al conflicte ha de regir-se per dos principis: l'acord entre les parts i el respecte a l'àmbit de la legalitat internacional. D'altra banda, sobre la lluita contra el terrorisme, algunes agències d'informació algerianes asseguren que s'hauria signat un acord per extradir sospitosos terroristes islamistes al país nord-africà.

També han viatjat a Alger els ministres espanyols d'Afers Estrangers, Miguel Ángel Moratinos; Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba; Justícia, Juan Fernando López Aguilar, i Indústria, Joan Clos, per mantenir reunions amb els seus homòlegs algerians.
Anar al contingut