YouTube no viola els drets d'autor si els usuaris hi pugen continguts sense permís
YouTube sí que té l'obligació de retirar el material sense drets (Pexels)

YouTube no viola els drets d'autor si els usuaris hi pugen continguts sense permís

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea eximeix la plataforma, però sí l'emplaça a retirar-ne els continguts il·lícits

RedaccióActualitzat

Victòria judicial de Google i de la seva plataforma de vídeos en línia, YouTube, davant la indústria cultural.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha resolt que a les plataformes en línia no se les pot penalitzar si allotgen continguts pujats per algun usuari sense tenir permisos.

Seria el cas de material sotmès a drets, o que els seus creadors no n'autoritzen la publicació. YouTube i les altres plataformes sí que tenen l'obligació d'actuar amb celeritat per retirar els continguts.

La indústria cultural europea, que defensa els drets dels creadors perd, doncs, la batalla davant les plataformes.


La resposta a dos litigis

La sentència fa referència a dos litigis plantejats a Alemanya.

En el primer, Frank Peterson, un productor musical, va demandar a YouTube, el 2008, de diversos fonogrames que al·lega ser-ne titular dels drets. La posada en línia feta per usuaris sense l'autorització del titular dels drets.Es tractava de cançons d'un àlbum de Sarah Brighman i de gravacions d'àudio privades fetes durant els concerts d'una gira.

En el segon litigi, l'editorial Elsevier va demandar a Cyando per la posada en línia a la seva plataforma Uploaded, el 2013, de diferents obres amb drets exclusius d'Elsevier. La posada en línia va ser feta per usuaris de la plataforma sense que Elsevier ho autoritzés.

El Tribunal de Justícia ha considerat que, segons la legislació europea, els operadors de plataformes en línia no fan per ells mateixos una "comunicació al públic" dels continguts protegits pels drets d'autors posat il·legalment en línia pels seus usuaris.

Els jutges europeus consideren que aquests operadors poden acollir-se a l'exempció de responsabilitat, sempre que no tinguin un paper actiu que els proporcioni un coneixement i control dels continguts pujats a la seva plataforma.

ARXIVAT A:
Digital Xarxes socials
Anar al contingut