Xoc diplomàtic per un petrolier iranià a Gibraltar que esquitxa Espanya
El Grace 1 aturat a Gibraltar

Xoc diplomàtic per un petroler iranià a Gibraltar que esquitxa Espanya

Darrere el bloqueig hi ha l'objectiu d'impedir que el règim sirià continuï les operacions de càstig contra la població civil

Actualitzat

El Grace 1, un superpetroler iranià, ha quedat aturat aquest dijous al port de Gibraltar per ordre de Londres. Se sospita que trasllada una càrrega de cru al port de Síria, incomplint les sancions imposades per la Unió Europea.

El vaixell té bandera de Panamà, però el país ja se n'ha desvinculat assegurant que, el 29 de maig, li van donar de baixa la bandera per indicis que "estaria participant en finançament del terrorisme".

El seu quadern de bitàcola també és prou sospitós. El vaixell va salpar dels Emirats Àrabs. La ruta més curta hauria estat a través del canal de Suez. El vaixell, en canvi, ha estat mesos navegant fent una enorme volta a través del continent africà fins que ha estat interceptat a les portes del Mediterrani i quan ja estava en la fase final del viatge.

 

 

Darrere el bloqueig hi ha l'objectiu d'impedir que el règim sirià continuï les operacions de càstig contra la població civil. Però, com que la detenció l'hauria ordenat el Pentàgon nord-americà, també sembla que la pugna entre els Estats Units i l'Iran arran del seu programa nuclear en sigui el rerefons.
 

A més a més, Espanya estudia presentar una queixa contra el Regne Unit per executar la retenció en aigües espanyoles, pròximes a Gibraltar. De moment, Madrid ja ha demanat informació a Londres sobre els fets.


Les sancions de la UE contra el règim sirià

La crisi de Síria, que va començar sent una guerra civil entre el govern del president Bashar al-Assad i els seus detractors i que es va convertir en un conflicte internacional, ha deixat més de 350.000 morts, segons dades de l'Observatori Sirià de Drets Humans.

La Unió Europea va imposar unes mesures restrictives contra "el règim sirià i els seus defensors" (que, recentment, va prorrogar fins a l'1 de juny del 2020) perquè "la repressió contra la població civil no ha minvat".

Aquestes sancions van des de "l'embargament de petroli, les restriccions a determinades inversions, la congelació dels actius del Banc Central Sirià a la UE i les restriccions a l'exportació d'equipament i tecnologia que pugui ser utilitzat per a la repressió interna, així com d'equipament i tecnologia per controlar o interceptar les comunicacions telefòniques i internet".


Gibraltar: "Compromesa amb l'ordre legal internacional"

Les autoritats portuàries i de seguretat de Gibraltar, juntament amb la Marina, han abordat el superpetroler a primera hora d'aquest dijous.

El ministre principal del Penyal, Fabian Picardo, basa l'embargament del Grace 1 en aquest incompliment de les sancions europees:

"Tenim raons per creure que el Grace 1 estava portant el seu carregament de petroli cru a la refineria de Bània, a Síria. Aquesta refineria és propietat d'una entitat que està subjecta a les sancions de la Unió Europea contra Síria."

"Amb el meu consentiment, les nostres agències de seguretat i de seguretat portuària han sol·licitat l'ajuda de la Marina per dur a terme l'operació."

 


 

Espanya: "Són aigües de sobirania espanyola"

El govern espanyol ha demanat al Regne Unit més informació sobre l'operació. De moment no ha presentat cap queixa formal contra el Regne Unit, encara que és una possibilitat que no es descarta.

Segons un portaveu del Ministeri d'Assumptes Exteriors, la posició espanyola "no ha variat en absolut" i ha reiterat que la detenció es va produir en aigües de sobirania espanyola.

El ministre d'Assumptes Exteriors en funcions, Josep Borrell, ha explicat que el seu Departament al govern espanyol estava informat de l'operació i que estudiava l'operació per veure en quina mesura afectava la sobirania espanyola.

També ha afegit que Espanya va decidir no interferir perquè es tractava de complir amb el règim de sancions de la UE.


Regne Unit: "La decisió va ser de Gibraltar"

Respecte a la tensió entre Madrid i Londres, el Regne Unit ha puntualitzat que, abans de l'operació, el Regne Unit va mantenir "consultes" amb Espanya pels "canals oportuns" i que va informar de les "sospites" sobre el Grace 1.

El portaveu d'Exteriors ha explicat que la previsió era una intervenció "britànica" al port de Gibraltar, les úniques aigües que Espanya li reconeix al Penyal. Al no poder entrar al port, la intervenció es va fer a les aigües que envolten Gibraltar "que són de sobirania espanyola", però que Espanya va controlar amb una patrullera de la Guàrdia Civil i que no va interferir-hi per donar compliment a les sancions europees:

"És deure dels estats membres col·laborar i assegurar-se que les sancions són efectivament aplicades."

Per altra banda, el Regne Unit ha remarcat que "ha estat una operació dirigida per Gibraltar" i que l'última decisió la va prendre el ministre principal Picardo, precisament per les raons que ell mateix ha explicat, una suposada violació de les sancions de la Unió Europea.


Els Estats Units: satisfets

L'administració Trump està satisfeta amb l'episodi contra l'Iran. Perquè de retruc es dona una carambola a la porta del Mediterrani en relació amb l'escenari de tensió semibèl·lica que els Estats Units tenen amb l'Iran al golf Pèrsic, arran del seu programa nuclear.

A més, el Pentàgon és qui va alertar l'Armada britànica.
 


L'Iran: "És il·legal"

Per la seva banda, el govern de l'Iran ha convocat el mateix dijous l'ambaixador britànic a Teheran perquè titllen els fets d'"il·legals". D'aquesta manera, recorren, de moment, als mecanismes bàsics de la diplomàcia: protesta i amenaça de més tensió al golf Pèrsic.
 

 

ARXIVAT A:
IranSíriaGibraltarEstats Units
Anar al contingut