Xoc d'interpretacions per la immunitat de Ponsatí, que Llarena no aplica als fets de l'1-O

L'exconsellera defensa que se li ha de respectar, però el jutge Llarena considera que els fets pels quals se li va obrir un procediment judicial són anteriors a la seva elecció com a membre del Parlament Europeu, i llavors no tenia immunitat

Clara Ponsatí ha expressat la seva disconformitat per la seva detenció. Al·lega que té immunitat com a eurodiputada i que, per tant, segons denuncia, la detenció ha estat il·legal. Algunes fonts jurídiques apunten que la detenció és il·lícita perquè -abans d'ordenar-la- Llarena hauria hagut d'enviar un suplicatori al Parlament Europeu.

El jutge Llarena, que és qui instrueix la causa, però argumenta que la seva immunitat no es pot aplicar per jutjar la causa de l'1 d'octubre perquè en aquell moment Ponsatí encara no era diputada.  

Després de la seva detenció aquest dimarts davant la Catedral de Barcelona, Clara Ponsatí va ser retinguda durant cinc hores i va ser posada en llibertat amb l'obligació de comparèixer davant el jutge Llarena el 24 d'abril i d'estar localitzable en tot moment, però amb llibertat de moviment.

El catedràtic de dret processal Jordi Nieva ha dit que la detenció preventiva de Ponsatí d'aquest dimarts "no té sentit", ja que després de la reforma del Codi Penal, només se la jutja per desobediència, un delicte que no comporta penes de presó i la sanció més alta que se li pot imposar és la inhabilitació i una multa de fins a dos anys.  


Quan es pot detenir un eurodiputat

Nieva també s'ha referit a les declaracions del comissari de Justícia, Didier Reynders, que ha assegurat en roda de premsa que els europarlamentaris poden ser detinguts, malgrat la immunitat, en determinats casos. Reynders no ha detallat quines serien les directives que podrien facilitar suspendre la immunitat parlamentària, però, per Nieva, l'única circumstància seria que els agafessin en "delicte flagrant"

Ponsatí ha tornat a Brussel·les per participar en el ple del Parlament Europeu i continuar exercint com a diputada. El seu advocat, que comparteix amb Carles Puigdemont i Laura Borràs, Gonzalo Boye, no ha volgut desvelar si Ponsatí es personarà davant Llarena, però ha avançat que "d'aquí al 24 d'abril encara poden passar moltes coses".

La mateixa Ponsatí va afirmar aquest dimarts que no havia tornat per "fer cap pacte amb l'estat" sinó per "plantar cara". 

Per tant, tot fa pensar que l'eurodiputada no té intenció de presentar-se a la cita amb Llarena perquè no considera que hagi comès cap delicte. Tant si declara davant del jutge com si no, Llarena ja podrà tancar la instrucció i obrir judici oral, que se celebrarà al marge de si Ponsatí compareix o no.

El Tribunal General de la Unió Europea encara ha d'emetre la sentència per resoldre el tema de la immunitat dels implicats en la causa de l'1 d'octubre.

Aquesta sentència afectarà també Toni Comín i Carles Puigdemont, que encara són a Bèlgica perquè, a diferència de Ponsatí, els delictes pels quals se'ls jutgen sí que poden comportar presó.  

ARXIVAT A:
JudicialProcés catalàParlament EuropeuClara PonsatíPablo LlarenaTribunal Suprem
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut