Una passatgera baixa d'un comboi de Rodalies a l'estació de Sants (ACN / Albert Cadanet)
Una passatgera baixa d'un comboi de Rodalies a l'estació de Sants (ACN / Albert Cadanet)

Xnet denuncia Renfe per la poca distància interpersonal en els trens de Rodalies

La Fiscalia ha obert una investigació per la gestió del transport públic durant la pandèmia

RedaccióActualitzat

El col·lectiu Xnet ha denunciat Rodalies de Catalunya, Renfe i Adif pel seu "servei deficient" durant la pandèmia perquè consideren que no garanteix la distància de seguretat entre usuaris a l'interior dels trens. Arran de la denúncia, la Fiscalia ha obert una investigació per la gestió del transport públic els darrers mesos.

La plataforma considera que hi ha "serioses sospites" que una "gran part" dels usuaris de la xarxa de Rodalies s'han contagiat de Covid-19 tot i haver adoptat totes les precaucions que estaven al seu abast.

"Hem estat víctimes de forma continuada i reiterada d'un servei deficient i sense la suficient capacitat i freqüència de trens perquè sigui possible mantenir les prescrites distàncies de seguretat, amb greu perjudici per a la nostra incolumitat."

 

 

És per això que presenta la denúncia, dirigida contra el director general de l'Agència Estatal de Seguretat Ferroviària, el responsable de seguretat de Rodalies de Catalunya i els caps de seguretat de Renfe i d'Adif per presumptes delictes dolosos de lesions o, subsidiàriament, imprudents de lesions, inclòs el d'homicidi imprudent.

 

 

Aglomeracions en dates i horaris "previsibles"

Xnet remarca que hi ha hagut aglomeracions als combois en horaris i dates en què eren "previsibles", per la qual cosa acusa d'omissions conjuntes el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, la Generalitat com a titular de Rodalies, Renfe en qualitat d'operadora i Adif com a titular de la infraestructura.

Paral·lelament a la denúncia, la plataforma ha enviat cartes al ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos; al de Sanitat, Salvador Illa; al conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i a la titular de Sanitat, Alba Vergés, alertant de l'"incompliment sistemàtic" de les seves obligacions en aquest aspecte.

 

Un tren de Rodalies a l'estació de Martorell
Un tren de Rodalies a l'estació de Martorell (ACN / Jordi Bataller)

 

La plataforma denuncia que, en moltes ocasions, s'han utilitzat trens curts, tot i que hi havia capacitat perquè en circulessin de llargs. Xnet creu que aquesta circumstància "es produeix de forma reiterada i continuada en un gran nombre de línies de trens".

A més, Xnet fa una crida a la ciutadania afectada perquè documenti amb fotos i vídeos aquestes situacions i les remetin a la plataforma o les comparteixin en les xarxes socials.
   

Renfe assegura que segueix totes les mesures sanitàries

En resposta a la denúncia, Renfe assenyala que els trens de Rodalies de Catalunya segueixen totes les mesures sanitàries estipulades per les autoritats i nega que els combois o les instal·lacions ferroviàries siguin un focus de contagi de coronavirus.

 

L'operadora apunta que, durant l'estat d'alarma, s'ha adaptat l'oferta dels combois i que, tot i la reducció de la demanda a gairebé la meitat, Rodalies opera al 100% del seu servei en dies laborables, tant en capacitat com en freqüència.

La companyia destaca que s'han adoptat mesures especials de neteja, com la intensificació de la desinfecció dels trens i dels elements amb més risc de transmissió, com són els botons, les baranes, els passamans i els banys, a més de la renovació total de l'aire de l'interior dels combois en una mitjana de set minuts.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
RodaliesCoronavirus
Anar al contingut