Celebracions al carrer per l'aclaparador sí pel canvi de la constitució de Pinochet

Xile aprova amb prop del 80% dels vots el canvi de la Constitució heretada de Pinochet

Comença un procés constituent llarg: a l'abril es triaran els ciutadans que redactaran la nova Constitució, que s'haurà de refrendar

Actualitzat

Xile ha decidit en referèndum canviar la Constitució heretada del règim d'Augusto Pinochet. Una gran majoria, de més del 78%, ha votat a favor del canvi i també que sigui un òrgan integrat només per ciutadans electes l'encarregat de redactar la nova Carta Magna. 

Els partidaris del canvi consideren que la Constitució actual, que data del 1988, és la causa de les profundes desigualtats socials que hi ha al país. Ara, celebren als carrers de Santiago l'aclaparadora majoria.

"Una emoció immensa d'haver acabat amb la dictadura de Pinochet."

"Feliç perquè fem un canvi al nostre país. Per la meva filla, les meves nebodes..."

 

Banderes maputxe a les celebracions, pendents de si tindran veu en la redacció de la nova Constitució (Reuters/Rodrigo Garrido)

Centenars de banderes del poble maputxe, que està pendent de si tindrà presència en la redacció de la nova Constitució, han onejat en una nit de primavera austral com a símbol d'una lluita amb especial protagonisme dels més joves, els qui més creuen que cal enterrar la Constitució pinochetista per sempre i posar rumb cap a un Estat més social amb educació i sanitat públiques de qualitat.

'' El triomf del referèndum és gràcies a la nostra valenta joventut, que va ser la que es va atrevir a saltar el torniquet (en protesta contra l'augment de la tarifa del metro), perquè aquestes injustícies s'han produït durant més de trenta anys. Si no fos pels joves valents que van lluitar per nosaltres, ningú no hauria sortit al carrer. Feia temps que volia que això passés i ha passat gràcies a ells, avui hem guanyat."

Un projecte constituent nascut de les protestes socials d'ara fa un any i que el president xilè, Sebastián Piñera, ha qualificat de "triomf de la democràcia".

"Avui han triomfat la ciutadania i la democràcia. Avui ha prevalgut la unitat sobre la divisió i la pau sobre la violència. Això és un triomf de tots els xilens que estimem la democràcia, la unitat i la pau, i que ens ha d'omplir d'alegria i esperança." 

 

Comença ara un procés constituent llarg: el pròxim mes d'abril es triaran els ciutadans que hauran de redactar la nova Constitució, que s'haurà de votar a les urnes. El resultat d'aquest plebiscit és un toc d'atenció per als partits conservadors en el poder ara a Xile, a un any de les pròximes eleccions presidencials. 

Recompte de vots del referèndum xilè per revocar la Constitució de Pinochet (Reuters/José Saavedra)

La votació ha aprovat la redacció d'una nova Constitució i també, pel 79% del sufragis, que aquesta nova Carta Magna la redacti una convenció constitucional que estarà formada per 155 persones escollides per votació popular. 

L'opció "rebuig" que proposava les reformes a l'actual text a partir de noves lleis sense canviar el marc constitucional, com s'ha fet els darrers 30 anys, ha recollit el 22% del vots. L'opció que la reforma de la Constitució es fes a través d'una convenció mixta integrada per ciutadans i parlamentaris, ha assolit el 21% dels vots.

Més de 14,7 milions de xilens estaven convocats a les urnes, en una votació celebrada en plena pandèmia i marcada per les restriccions sanitàries, i protocols per evitar contagis. Malgrat tot, la participació ha superat el 50%, i millora percentatge des que el vot va deixar de ser obligatori el 2012.

ARXIVAT A:
Xile
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut