Xevi Sala, premi Prudenci Bertrana de novel·la
Xevi Sala, premi Prudenci Bertrana de novel·la
Girona

Xevi Sala, premi Prudenci Bertrana

Fulquet guanya el Miquel de Palol de poesia; Casassas, el Carles Rahola d'assaig, i Salvador Macip i Ricard Ruiz Garzón han obtingut el Premi de Literatura Juvenil Ramon Muntaner

RedaccióActualitzat

L'escriptor Xevi Sala ha guanyat el 49 Premi Prudenci Bertrana amb una novel·la que relata les aventures d'uns personatges que desmunten els "clixés de la Transició" i demostren que l'amistat està per sobre de tot.

"I ens vam menjar el món" és una novel·la d'aventures que gravita al voltant de les bases nord-americanes a l'Empordà. La història se serveix del 'flashback' per transitar entre l'actualitat i els anys 60, al final del franquisme i la Guerra Freda. Gira al voltant de les vivències d'un soldat americà i un pescador comunista i, com explica l'autor, a l'hora d'escriure-la s'ha permès la llicència que la ficció interfereixi en la realitat històrica sense alterar-la.

"Comença amb un enterrament que és l'enterrament del protagonista i a partir d'aquí el lector haurà de descobrir l'enigma que s'amaga rera una estranya herència d'una perruca d'un llibre escrit en rus i una bandera dels Estats Units. I per descobrir això caldrà que reculem a l'inici dels anys seixanta."


Dins dels Premis Literaris de Girona, també s'ha guardonat Josep Maria Fulquet amb el 39 Premi Miquel de Palol de poesia per 'Morir com un riu". L'obra, que publicarà Proa, es basa en la funció poètica del llenguatge i també en l'expressió de la visió que té l'autor del món i la seva pròpia veritat. Vivències, experiències, traumes i conflictes personals s'entrellacen al poemari.

 



El 38 Premi Carles Rahola d'assaig, que publicarà Editorial Pòrtic, ha sigut per l'obra "La voluntat i la quimera. El noucentisme català", de l'historiador Jordi Casassas, que ha analitza el moviment 'noucentista' català des de la història generalista. Casassas posa l'èmfasi en demostrar que el noucentisme no és un reflex exclusiu dels interessos de la burgesia local i també insisteix que a Catalunya, a diferència d'Europa, aquest va ser un moviment "liberal, demòcrata, republicà i parlamentari". Però al costat d'aquesta voluntat, Casassas també vol posar de relleu que el noucentisme "generarà un relat del què és avui Catalunya, i d'aquí la quimera d'enfrontar-se a la realitat".

 

Salvador Macip i Ricard Ruiz Garzón han obtingut el 31 Premi de Literatura Juvenil Ramon Muntaner 2016 amb un "thriller" ecològic apocalíptic amb tocs de ciència-ficció. "Herba negra" explica les aventures d'un grup de joves que descobreixen una organització secreta que pretén acabar amb la civilització a partir d'una nova espècie de planta.

Anar al contingut