"Wordle": així és el nou Paraulògic sorgit d'una història d'amor
El joc de llengua ha passat de desenes de jugadors a centenars de milers en pocs mesos. El va crear un enginyer de programari de Nova York per a la seva parella
Tot i que sembla que encara hi ha Paraulògic per estona -hi juguen milers d'usuaris cada dia-, hi ha un joc nou que comença a fer furor. El primer senyal: aquests dies quadrats de color gris, groc i verd comencen a tenyir molts "timelines" de Twitter. És "Wordle", un joc d'endevinar paraules en línia ràpid i gratuït.
"Wordle" va començar com un regal per a una persona, i ha acabat esdevenint un entreteniment diari per a molts. És un joc que fa un temps que té força èxit en la comunitat angloparlant i consisteix a trobar una paraula a partir dels encerts i errors comesos. Això sí, només hi ha sis intents.
He tengut sort amb la paraula de sortida ?? #WordleCAT 10 3/6
Jaume Oliver Ripoll? (@OliverJaume) January 10, 2022
???????
???????
?????
Juga-hi!https://t.co/E6IjJjLPqh
2on dia jugant al #Wordle i sembla que li he agafat el traç... #WordleCAT
ant_toniscla (@Toniscla) January 10, 2022
Wordle 205 4/6
?????
?????
?????
?????
Wordle, una història d'amor
Com amb el Paraulògic, no hi ha anuncis, ni banners, ni versions premium de pagament ni finestres emergents. I així com el primer és una adaptació del joc "Spelling Bee" del "New York Times", el segon el va crear a casa seva l'enginyer de programari Josh Wardle. D'aquí ve el nom del joc: una barreja entre el mot "word" (paraula) i el seu cognom.
Com que la parella de Wardle és molt aficionada als jocs de lletres, ell va decidir dedicar-li aquest joc perquè tots dos s'entretinguessin durant la pandèmia. Aviat, tota la seva família també s'hi va aficionar.
El fenomen, però, va saltar a la fama al desembre, quan Wardle va afegir l'opció de compartir el joc. Ara hi juguen unes 300.000 persones cada dia, i després comparteixen a xarxes la quadrícula de quadradets del joc.
Wordle is serious business.https://t.co/8PAwjKgPF7 https://t.co/uOKgDCdLAC
Josh Wardle (@powerlanguish) December 4, 2021
No és el primer cop que Josh Wardle crea un joc online. És el creador de "The Button" i "Place" dos experiments socials col·laboratius de Reddit, l'agregador de notícies pel qual va treballar. Però en aquest cas, el joc l'ha creat tot sol, sense un equip d'enginyers al darrere.
Wardle va crear per primera vegada un prototip similar el 2013, però els seus amics no van quedar-ne gaire impressionats i va descartar la idea.
Al 2020, ell i la seva parella van aficionar-se a l'"Spelling Bee" del "New York Times", precisament, i van veure que la clau era limitar els jugadors a un partit al dia.
Com funciona?
El funcionament és similar al joc de taula "Mastermind". Consisteix a endevinar cada dia una paraula utilitzant, només, 5 lletres absolutament aleatòries. Els colors indiquen si les lletres són a la posició correcta o no.
En total, hi ha 6 intents per endevinar la paraula. A cada intent, l'aplicació marca en verd les lletres que són a la posició correcta, en groc les que la paraula conté, però no són al lloc que els pertoca, i en gris les que no apareixen a la paraula. El repte és aconseguir trobar la paraula amb el mínim d'intents possibles.
"Wordle" en català és una adaptació del joc en línia en anglès, que també s'ha adaptat a altres llengües, com el castellà i el francès. En pocs dies, la versió catalana ha triomfat a les xarxes, on la gent comparteix la quantitat d'intents que fan per endevinar la paraula.
Benvinguts a WordleCAT, una adaptació al català del joc #Wordle, desenvolupat per @powerlanguish.
WordleCAT (@WordleCAT) January 7, 2022
Per jugar-hi entra a https://t.co/Yocj3HhdfV.
WordleCAT fa servir el mateix codi de la versió original de Wordle en anglès. Només s'han canviat les paraules i alguns aspectes gràfics per tal d'adaptar-lo al català.
WordleCAT (@WordleCAT) January 7, 2022
WordleCAT funciona amb un diccionari diferent del de Paraulògic, que utilitza el DIEC2. Ells han optat pel Diccionari Informatitzat de l'Scrabble en Català (DISC), que inclou temps verbals, plurals, femenins, etc.
Amb el DIEC2, expliquen a Twitter, trobar la paraula en només 6 intents seria pràcticament impossible. El DISC està basat en el DIEC2, simplement amplia el nombre de paraules acceptades.
De moment, però, l'aparent competència no fa trontollar el "Paraulògic", que continua sumant milers d'usuaris cada dia. Tampoc hi ha indicis de rivalitat. De fet, WordleCAT li ha picat l'ullet afegint una opció que permet canviar els colors verd i groc pels característics del Paraulògic: el blau i el vermell.
- ARXIVAT A:
- Català TecnologiaJoc i apostes