Hisenda vol saber quins usuaris han fet més de 30 compravendes o han guanyat més de 2.000 euros anuals (Wallapop)

Wallapop, Airbnb o Vinted presenten a Hisenda informació sobre venedors: a qui afecta

Aquest dilluns és l'últim dia per compartir la informació sobre certs usuaris amb les autoritats fiscals de la UE

Redacció / AgènciesActualitzat

S'acaba el termini perquè plataformes digitals com Wallapop o Vinted presentin les primeres informacions a Hisenda sobre els venedors que hagin fet més de 30 operacions anuals o hagin guanyat més de 2.000 euros amb aquestes transaccions.

No només les empreses de compravenda d'articles de segona mà han de comunicar les dades, sinó també les que es dediquen al lloguer d'habitatges o vehicles, com Airbnb o Getaround.

Totes compartiran informació sobre els usuaris amb les autoritats fiscals de la UE des d'aquest 2024. Tenen temps fins al dilluns 8 d'abril, segons el calendari que ha presentat l'Agència Tributària, per fer-los arribar les dades. Hi estan obligades per la directiva europea coneguda com a DAC7.

Al gener, el Consell de Ministres ja va aprovar un reial decret amb la normativa per a aquests operadors, que dicta que en el futur la declaració s'haurà de fer durant el mes de gener. En aquesta primera ocasió, s'ha prolongat el termini uns mesos més.

Així, aquestes plataformes estaran obligades a recopilar, verificar i comunicar informació a les autoritats fiscals sobre determinats venedors que utilitzen els seus serveis.

A qui afecta?

Abans de la DAC7, els compradors havien d'espavilar-se a declarar les compravendes en la seva declaració i tributar els ingressos corresponents. Ara, les mateixes empreses alerten els usuaris i els demanen la informació per declarar els ingressos.

Queden exclosos d'aquesta obligació tant els usuaris com les entitats estatals, les empreses cotitzades i els venedors ocasionals. És a dir, aquells que facin menys de 30 operacions a l'any o que no superin els 2.000 euros.

Altres exemples són els de plataformes com Airbnb, que informaran dels usuaris que, en un any, lloguin un pis per 28 nits o més.

Intercanvi d'informació fiscal

La informació que traslladaran aquestes empreses inclou des de la identificació del venedor fins a la contraprestació rebuda, les tarifes de l'operador o els comptes bancaris utilitzats.

I un cop l'administració tributària tingui aquesta informació, la compartirà amb els països de la Unió Europea on resideixin els venedors o on estiguin localitzats els immobles de lloguer.

A més, la norma preveu que la informació també pugui ser intercanviable amb jurisdiccions sòcies alienes a la UE, en el marc de l'Acord Multilateral subscrit a l'OCDE.

Les estimacions de Wallapop

La companyia Wallapop s'ha pronunciat per dir que, segons les seves estimacions, menys de l'1% dels usuaris haurà de tributar, perquè arribarà als límits establerts. La majoria dels més de 19 milions de persones donades d'alta, asseguren, no hauran de fer res.

En general, la venda d'articles de segona mà que es faci com a particular no haurà de tributar per l'IRPF. Seria el cas de particulars, no empresaris, que venguin els articles personals per sota del preu de compra i que no generin, per tant, cap benefici.

En canvi, els professionals o particulars que rebin guanys, n'hauran d'informar Hisenda.

L'Associació Espanyola d'Assessors Fiscals ha remarcat que la normativa tributària no ha canviat. Remarquen que, entre particulars, no és comú que les vendes es facin per imports superiors al preu original. Per la qual cosa aquestes transaccions seguiran sense tributar.

 

ARXIVAT A:
Digital Unió EuropeaAgència Tributària
Anar al contingut