Vuit de cada deu llars llencen menjar a les escombraries
Un plat de llenties. (Matthias Lipinski / Pixabay)

Vuit de cada deu llars llencen menjar

Les llenties són el plat que més es llença un cop cuinat i una de cada dues llars de les que llencen menjar admeten llençar pa

Xevi MiróActualitzat

El 81,5% de les cases a l'estat espanyol admeten que llencen menjar a les escombraries. Malgrat les campanyes de conscienciació i el fet que més del 90% diuen que "no els agrada llençar el menjar", el cert és que durant el 2018 es va llençar un 9% més menjar que l'any anterior.

Aquestes són dues de les conclusions extretes de l'estudi sobre malbaratament alimentari fet pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació. En total es van llençar 1.339 milions de quilos d'aliments, 110 milions de quilos més que l'any passat.

Aquestes xifres indiquen que un 4,6% de tot el menjar que es compra a casa es llença, tres dècimes per sobre del que s'havia comptat l'any anterior. Andalusia és la comunitat autònoma que més menjar malbarata. L'àrea metropolitana de Barcelona és un dels punts amb més menjar a les escombraries de tot l'estat. Les cases sense nens llencen menys menjar que les famílies amb nens, especialment si hi ha menors de 6 anys.

 

La majoria dels aliments que es llencen són productes frescos que no s'han arribat a fer servir mai, és a dir, que del mercat o supermercat han anat al rebost o a la nevera i, d'allà, a les escombraries. El pa és el que més sovint es llença, una de cada dues llars de les que llencen menjar admeten que han llençat pa, tot i que el 2018 es va llençar menys pa que al 2017. El segon aliment que més sovint va a parar a les escombraries sense ser menjat és el pernil dolç. Amb tot, si aquest malbaratament es llegeix en quilos, les taronges són l'aliment que més s'ha malbaretat, un total de 66,8 milions.

El pernil dolç, un habitual als contenidors d'escombraries (kropekk_pl / Pixabay)

Una de les causes de l'augment d'aquest malbaratament podrien ser les temperatures altes de l'any passat, ja que els mesos amb més menjar llençat són els de primavera i estiu. En els mesos de més calor hi ha una variació del 10% entre el 2018 i el 2017.


El menjar cuinat que va a la brossa

Malgrat que de tot el menjar llençat un 84% és producte fresc i només un 16% és menjar que s'ha cuinat, aquesta segona categoria ha augmentat 3 punts percentils respecte a l'any passat. Podria ser que les famílies estiguessin cuinant més. Molts admeten estar cuinant més per congelar, per menjar més tard o per als fills. Però això també ha fet augmentar el malbaratament.

Les llenties són l'aliment cuinat que més sovint va al contenidor. El segon és l'amanida. Però si sumem les llenties, els altres llegums i la truita de patates fan gairebé la meitat de tot el menjar cuinat que es llença.

Segons les dades del Ministeri, les famílies són responsables del 42% de tot el menjar que va a les escombraries mentre que els fabricants en  llencen un 39% -aquí també s'inclouen les pèrdues a l'hora de fabricar-. El 14% dels aliments llençats venen dels restaurants i només un 5% és dels supermercats.

 

Amb tot, un 16% de les famílies admeten llençar el menjar encara que estigui en bones condicions, tot i que més de la meitat diu que es van acostumar a llençar menys aliments quan va arribar la crisi. Tres de cada deu diuen que llencen una part del plat que han cuinat a les escombraries i és que un 48% de les sobres acaben sent llençades.

Aquesta enquesta forma part d'un pla estratègic del Ministeri que sota el nom "Més aliments, menys malbaratament" va posar en funcionament el 2014.

ARXIVAT A:
Alimentació
Anar al contingut