Von Der Leyen a Kíiv al costat d'un militar, tots dos amb flors per a una ofrena
Von Der Leyen va visitar Kíiv la setmana passada (Reuters)

Von der Leyen insta la Unió Europea a rearmar-se: "La guerra no és impossible"

Brussel·les presentarà la setmana que ve la primera estratègia industrial comunitària de defensa per comprar armes de forma conjunta, com es va fer amb les vacunes de la covid

RedaccióActualitzat

"L'amenaça de guerra no és imminent, però no és impossible". Amb aquest argument, Ursula von der Leyen ha instat la Unió Europea a rearmar-se. "No cal exagerar els riscos de guerra, però cal preparar-s'hi. I això comença per la necessitat urgent de reconstruir, reposar i modernitzar les forces armades dels estats membres", ha afegit.

Von der Leyen ha avisat dels "perills d'una creixent i inquietant lliga d'autoritaris", amb referència a Rússia, l'Iran i Corea del Nord, a més de la inestabilitat al Pròxim Orient, amb la guerra a Gaza. Per tot això, assenyala que està en joc "la llibertat i la prosperitat" d'Europa

"Hem de començar a actuar com a tal", deia la presidenta de la Comissió aquest dimecres al Parlament Europeu, des d'on va anunciar que proposarà, en les pròximes setmanes, impulsar compres militars conjuntes, dins de la primera estratègia industrial de defensa comunitària, similar al que es va fer amb les vacunes de la covid i amb el gas natural per reduir la dependència de Rússia.

Segons Von der Leyen, es tracta que Europa "gasti més, millor i en clau europea" en un pla que la situï al capdavant en "la pròxima generació de capacitats operatives capaces de guanyar batalles" i garanteixi prou material armamentístic, així com superioritat tecnològica.
 

L'Eurocambra demana al BEI més inversions en defensa

En el mateix ple, el Parlament Europeu va demanar al Banc Europeu d'Inversions (BEI) que augmenti les seves inversions a la indústria europea de la seguretat i la defensa.

"La guerra russa d'agressió contra Ucraïna és un punt d'inflexió, ja que ha alterat radicalment l'entorn europeu de seguretat i requereix un increment de la preparació en matèria de defensa i, per tant, prou inversions", afirmen els eurodiputats en un informe sobre l'activitat del banc que dirigeix Nadia Calviño.

En conseqüència, el text --aprovat amb 455 vots a favor, 64 en contra i 26 abstencions-- insta l'entitat a "utilitzar de la manera més efectiva possible tots els instruments a la seva disposició" per donar suport al sector europeu de la defensa, incloses les petites i mitjanes empreses, "en particular per seguir amb l'ajuda a Ucraïna".

Calviño va defensar davant els eurodiputats que "està clar que Europa ha d'augmentar les seves capacitats" en aquest àmbit, però ha recordat que el banc ja està invertint en aquest sector, en concret donant suport a projectes de recerca i desenvolupament, en tecnologia i equipament d'ús dual (civil i militar) o ciberseguretat, cosa que inclou, per exemple, inversions en drons i en infraestructures de seguretat fronterera.

ARXIVAT A:
Ursula von der LeyenComissió Europea
Anar al contingut