L'actriu amb papers amb càrrega social, es compromet en la denúncia (Reuters/Maja Smiejkowska)

"Volem que tornin els nostres fills": emotiu discurs de Kate Winslet contra les xarxes socials

L'actriu rep el Bafta a millor actriu per la sèrie "I'm Ruth", que denuncia el tema, i aprofita la gala per reclamar que els polítics actuïn

RedaccióActualitzat

Kate Winslet ha tornat a remoure consciències, aquest cop reclamant accions contra el contingut nociu a les xarxes socials. Ho ha fet durant el discurs d'agraïment després de rebre el Bafta de Televisió pel seu paper a la minisèrie "I am Ruth", de Channel 4. Les seves paraules s'han fet virals.

L'actriu, guanyadora d'un Oscar per "El lector", Globus d'Or i Emmys, ha sumat aquest diumenge el seu primer Bafta com a millor actriu protagonista. Winslet interpreta, juntament amb la seva filla a la vida real, Mia Threapleton, la mare d'una adolescent consumida i cada cop més atrapada per l'addicció a les xarxes socials. Un drama que afecta moltes famílies actualment.

No és la primera vegada, des de l'estrena de la sèrie, que l'actriu parla d'aquesta qüestió. En aquesta ocasió, però, ha utilitzat els minuts de micròfon en rebre el premi a la gala dels Bafta de la televisió britànica per fer un potent i sentit discurs de denúncia i de crida "als que tenen poder" perquè posin límits que evitin els efectes tòxics en la salut mental d'adolescents i joves atrapats en les xarxes socials.

El discurs ha arribat molt més enllà i s'ha fet viral:


"Volem que tornin els nostres fills"

L'actriu va agrair als productors i al director de la sèrie, Dominic Savage, haver fet una sèrie que dona veu al patiment de molts pares i mares --com ella--, i dels joves: "Històries doloroses que els passen de debò a les dones. No només és poderós, sinó valent i necessari. Necessitem això, volem ser escoltades, gràcies per donar-nos aquest espai i per crear-lo per a nosaltres".

També va apel·lar als que tenen el poder i als polítics a actuar, amb la crida: "Volem que tornin els nostres fills".  

"'I Am Ruth' es va fer... per a famílies que senten que són ostatges dels perills del món en línia, per a pares que desitgen poder comunicar-se amb els seus adolescents, però que ja no poden.

I per als joves que s'han tornat addictes a les xarxes socials i als seus costats més foscos: aquesta no ha de ser la vostra vida. A les persones en el poder i a les persones que poden fer canvis: si us plau, criminalitzeu els continguts nocius. Si us plau, erradiquem els continguts nocius. Nosaltres no ho volem, això. Volem que tornin els nostres fills."

Emocionada i entre llàgrimes, l'actriu també va dedicar el premi a la seva filla a la ficció de la sèrie i també a la vida real, Mia Threapleton, de 22 anys i fruit de la seva relació amb el seu primer marit, el director Jim Threapleton: "Si pogués trencar-lo (el premi) per la meitat, donaria l'altra meitat a la meva filla... Ho hem fet juntes, nena".

Del seu treball amb la seva filla, que fa el paper de Freya, de 17 anys, Winsle va destacar: "Hi va haver dies en què va ser tota una agonia per a ella cavar tan profund, arribar a territoris emocionals que feien tanta por. Em tallava la respiració."

Kate Winslet i Mia Threampleton, mare i filla a la sèrie i a la vida real (Reuters/Maja Smiejkowska)

Finalment, Winslet també es va dirigir "a qualsevol jove que m'estigui escoltant, que senti que està atrapat en un món que no és sa: si us plau, demaneu ajuda. No ha de fer vergonya admetre que es necessita suport. El suport existeix: simplement, demaneu-lo. Moltes gràcies", va acabar, abans de rebre els aplaudiments del públic.

Winslet, mare: ni telèfons ni comptes socials

No és el primer cop que Kate Winslet aprofita els altaveus al seu abast per reclamar i denunciar els perills i la toxicitat de les xarxes socials i els efectes en la salut mental entre els joves. En una entrevista a la BBC, el desembre passat, després de l'estrena de la sèrie, l'actriu ja es mostrava contundent.

"M'agradaria que el nostre govern ho reprimís. M'agradaria que hi hagués certes plataformes que estiguessin prohibides abans d'una certa edat. M'agradaria que els controls de seguretat fossin molt més rigorosos." 

Winslet parla també de la responsabilitat dels pares: "Crec que els nens petits tenen telèfons cada cop més aviat i poden accedir a coses que emocionalment no estan prou preparats per entendre, o massa sofisticades per saber com processar".

"No deixis que els teus fills tinguin un telèfon si són massa petits per saber què fer-ne", va dir Winslet, en una altra entrevista a Radio 4, conscient del problema de molts pares amb els seus fills.

"A una escala més gran i fosca, està alterant l'autoestima dels joves fins al punt que estan perdent completament la noció de qui són, i no saben com comunicar-se, no només amb els seus amics, sinó amb les seves famílies. I els fa deprimir. És evident que els està deprimint. Evidentment, és un gran problema."

Winslet va dir a la BBC que ella és com "qualsevol altra mare que se les ha d'anar arreglant sense cap fórmula màgica ni un manual", però que els seus fills "ni tenen ni han tingut" comptes a les xarxes socials. Diu que no els ho ha permès: "No, no pots tenir un perfil. No pots perquè vull que gaudeixis de la vida", els ha dit.

"Vull que siguis un nen, vull que miris als núvols, no que els facis fotos i les pugis a una pàgina d'Instagram."

El projecte de llei de seguretat a Internet ha tornat al Parlament britànic després dels casos de suïcidi de joves, que va fer reconèixer a la secretària de Cultura, Michelle Donelan, que "les xarxes socials no regulades estan perjudicant els nostres fills i s'han d'acabar". "Els joves seran protegits, s'eliminarà la delinqüència i els adults seran controlats sobre el que veuen i amb què interaccionen en línia", va dir Donelan. Un debat molt viu al Regne Unit, al qual Kate Winslet ha contribuït.

Implicada i compromesa

Tampoc és el primer cop que Winslet s'implica en causes socials i feministes, sempre compromesa en papers amb càrrega social, de dones normals amb problemes reals, com a "I'm Ruth" o el de "Mare of Easttown" d'HBO. Aleshores va rebutjar el photoshop a la promoció de la sèrie, i va reclamar: "Torneu-me a posar les arrugues".  També recentment, amb el gest amb una jove que l'entrevistava, a qui va dir: "No has de tenir por", durant la promoció d'"Avatar: el sentit de l'aigua".

 

  

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Viral Xarxes socials TelevisióCinemaRegne UnitPremis BaftaSalut Mental
Anar al contingut