Aquest estiu és habitual veure banyistes a la zona de les Piscines i a la riera de Gualba tot i estar prohibit

Visitants al Montseny se salten la prohibició de bany i posen en risc els amfibis

Banyar-se en rieres, gorgs i rierols del parc natural està prohibit per evitar malmetre la flora i la fauna de la zona, amb multes que van dels 100 als 3.000 euros

ACN/RedaccióActualitzat

El tritó del Montseny és un dels amfibis més amenaçats d'Europa, l'única espècie de vertebrat endèmic de Catalunya, amb molt pocs exemplars i en una zona de menys que 40 quilòmetres quadrats. Protegir aquest animal és una de les raons que explica per què es prohibeix el bany al parc natural del Montseny.

Banyar-se en rieres, gorgs i rierols està prohibit perquè posa en perill els ecosistemes, la flora i la fauna que hi habiten. S'han posat més cartells i més vigilància, però sempre hi ha qui s'ho salta en zones com l'entorn de les Piscines o a la riera de Gualba. També és habitual veure-hi gossos, dins de l'aigua.

Un home i un gos en una riera del parc natural (ACN/Gemma Aleman)

"La gent ha de saber que poden transmetre malalties dramàtiques per als amfibis, alguns d'ells únics al món", diu el director del parc, Lluís Martínez, que afegeix que "pots haver-te banyat en algun lloc contaminat i transportar-ho aquí" i provocar grans mortalitats per l'arribada de fongs, virus o altres patògens.

En el cas del tritó del Montseny, el risc d'extinció és crític, segons els criteris que marca la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (UICN). Al parc natural del Montnegre s'hi ha detectat una plaga que afecta els amfibis i, al Montseny, els preocupa especialment la seva transmissió.

El responsable del parc del Montseny alerta que cada vegada hi ha més gent que entra a l'aigua: "Hi ha una certa inèrcia, sobretot després de la pandèmia, de comportaments no adequats, com ara el bany", explica.

Un senyal que indica que el bany està prohibit (ACN/Gemma Aleman)

Els cartells que recorden que està prohibit el bany s'han començat a posar a les zones més freqüentades pels visitants, però es volen estendre a totes les rieres i gorgs de l'àrea protegida. També n'hi ha als embassaments com el de Santa Fe i Vallfornès, on pels mateixos motius està prohibit banyar-se.

Les sancions oscil·len entre els 100 i els 3.000 euros.

Des del Parc també alerten sobre altres comportaments incívics i sancionables com és deixar anar els gossos sense corretja. En aquest sentit, Martínez recorda que és obligatori dur els gossos lligats, sobretot en zones de pastura per evitar espantar els ramats i causar-los danys.

ARXIVAT A:
BiodiversitatEcologia
Anar al contingut