Fausia, supervivent d'una agressió sexual, durant l'entrevista (AFPTV)

Violada i obligada a tenir el fill: el cas de la Fausia, que denuncia Hondures a l'ONU

Supervivent de la violència sexual en un país on l'avortament està completament prohibit, vol que l'ONU estableixi jurisprudència i obligui a canviar les lleis i a protegir els drets de les dones

Actualitzat

Aquest mes de març, la Fausia, una dona d'Hondures de 34 anys, va fer el pas de denunciar el seu país davant del Comitè de Drets Humans de l'ONU.

Va fer-ho perquè cap dona hagi de passar mai més el procés legal i personal que ella ha viscut durant els últims vuit anys.

"Volem que l'ONU exigeixi a Hondures posar fi a aquesta prohibició [d'avortar]", explica Catalina Martínez Coral, vicepresidenta del Centre per als Drets Reproductius (CDR) per a l'Amèrica Llatina i el Carib, una entitat que ha ajudat la Fausia en el seu cas.

La Fausia vol que cap altra dona hagi de passar pel que ella ha passat (AFPTV)

Tot va començar el novembre del 2015, un dia que la Fausia va sortir de casa, en una zona rural d'Hondures, per fer una cosa tan quotidiana com anar a buscar aigua al riu.

Dos homes van atacar-la i van posar-li un ganivet al coll. Un d'ells, a més, va violar-la.

"Vaig sobreviure a una violació. Va ser molt violent", recorda. Vuit anys després, encara viu amb "dolor, sofriment, rebuig i fàstic".

La Fausia --un nom fictici, perquè es vol mantenir en l'anonimat per por de represàlies-- pensa que l'agressió era una venjança motivada per la llarga disputa sobre unes terres que les famílies dels dos homes tenen amb el seu pare, un cabdill dels nahua, un grup de pobles nadius de Centreamèrica, que defensa els drets sobre aquesta terra. 

Després de l'atac va venir la primera de les amenaces que des d'aleshores han marcat la vida de la Fausia i la seva família.

"Em van amenaçar de mort, em van dir que si jo anava als organismes a denunciar o a posar una denúncia davant de la policia, etcètera, m'assassinarien i assassinarien la meva família", explica, en declaracions a l'agència AFP.


L'embaràs, un xoc emocional

Al cap d'un mes, la Fausia va ser capaç de superar la por i va decidir denunciar l'agressió. 

Aleshores no sabia que estava embarassada del seu violador. Ni que denunciar l'agressió que havia patit seria el principi d'un procés llarg i dolorós que la duria a denunciar el seu país davant de l'ONU.

Saber que estava embarassada va ser "un xoc psicològic, emocional", recorda. "Va ser molt fort per a mi, perquè era una cosa que jo no desitjava, no havia planificat, no volia."

Mocador amb el lema de la causa de la Fausia (AFPTV)

La Fausia va buscar ajuda, però tota l'ajuda que va rebre va ser l'advertiment que si intentava avortar seria processada judicialment i s'arriscava a ser condemnada a 10 anys de presó.

I és que Hondures és un dels sis països de la regió on avortar està prohibit fins i tot en cas de violació, de malformació del fetus o de risc per a la vida de la mare. A més, la píndola de l'endemà estava prohibida fins a l'any passat.

D'aquesta manera, la Fausia, que ja tenia parella i dos fills, es va veure forçada a tirar endavant amb un embaràs no desitjat

Un procés enmig del qual, a més, les amenaces i l'assetjament van obligar-la a ella i la seva família a canviar de domicili deu vegades i a acabar migrant a la ciutat.

Superada per la situació, la Fausia va pensar diverses vegades a suïcidar-se, "pel rebuig que sentia, pel dolor, pel patiment", i una vegada va intentar penjar-se.

"Si hagués tingut l'oportunitat de poder interrompre l'embaràs, l'hauria interromput, perquè és un fet que li va fer un gir de 90 graus a la meva vida, va canviar la meva vida rotundament; és una marca inesborrable per a tota la vida."

Va arribar el dia del part, que va ser molt dur: recorda com plorava, a la sala de parts. També com van forçar-la a alletar el nadó i a abraçar-lo, tot i que ella no volia fer-ho. 

A partir d'aquí, la Fausia no vol explicar res més sobre la criatura a qui va donar a llum. 


Nenes violades, forçades a ser mares

Pel que fa als seus agressors, el 2017 va aconseguir que fossin detinguts, però al cap d'uns mesos van quedar en llibertat per falta de proves. "No em creien", explica.

El 2018, de tota manera, amb l'ajuda del Centre dels Drets de les Dones (CDM) i del CDR, va aconseguir reactivar el seu cas i que els seus agressors fossin declarats culpables, al cap de vuit anys. La sentència encara es pot recórrer, però.

A Hondures l'avortament està completament prohibit (AFPTV)

Des del CDR, d'altra banda, confien que la resolució del Comitè de Drets Humans de l'ONU "establirà jurisprudència i serà una referència per als jutges, no només de l'Amèrica Llatina, sinó arreu del món".

També que el cas serveixi per "seguir avançant en les proteccions legals per a totes les dones quant als seus drets reproductius".

Martínez Coral afegeix encara que, més enllà de justícia i reparació per a la Fausia i la seva família, volen "que s'exigeixi a l'Estat hondureny que faci canvis legals i de polítiques públiques perquè cap altra dona hagi de patir el que la Fausia ha patit".

Cada dia, tres adolescents de menys de 14 anys són forçades a tirar endavant amb un embaràs fruit d'una violació, a Hondures, segons les dades oficials del Ministeri de Sanitat del 2022.

ARXIVAT A:
Violència masclistaAvortament
Anar al contingut