Pla mig de Marcos Sánchez, regidor i president del PP a Esplugues
Marcos Sánchez és regidor i president del PP a Esplugues (ACN)

Vins, bombons i una cadireta: les "despeses de partit" d'un regidor del PP d'Esplugues

El president del PP d'Esplugues, Marcos Sánchez Siles, va presentar 670 factures personals a l'Ajuntament perquè les hi paguessin amb diner públic

RedaccióActualitzat

Quatre àpats que van costar 811,4 euros, una cadireta de nadó per al cotxe de 469 euros i desenes de factures personals en concepte de "vins i formatges", "bombons i gelats" o "cerveses". Aquestes són algunes de les factures que el regidor i president del PP d'Esplugues, Marcos Sánchez Siles, va aportar durant quatre anys a l'Ajuntament com a "despeses de partit" perquè les hi paguessin amb diners públics.

Segons ha avançat El Periódico, Sánchez va presentar un total de 670 rebuts entre el 2019 i el 2022. L'objectiu era vincular-los al "funcionament ordinari del grup municipal" i que el consistori els assumeixi a càrrec del pressupost municipal. En total sumarien 60.936,95 euros.

Entre els centenars de rebuts del líder popular destaquen imports com els 350 euros per un "rellotge de llautó" o els 228,29 euros per "copes de vi i formatges". També diversos àpats a València, Llívia o Sallagosa, a la Catalunya del Nord, que sumen milers d'euros.


Tiquets per justificar la subvenció pública

L'escàndol ha esclatat durant el primer trimestre del 2024, quan l'Ajuntament d'Esplugues ha revisat els comptes de tots els grups municipals durant el mandat anterior, del 2019 al 2022. I ha estat en revisar les factures presentades pel regidor popular quan, segons El Periódico, han "saltat les alarmes".

Cada partit municipal rep una subvenció pública per poder sufragar les seves "despeses ordinàries". L'import que se'ls assigna depèn sempre del nombre de regidors. En el mandat anterior, Sánchez era l'únic regidor del PP i li van pertocar 68.900 euros, una xifra lleugerament superior al total dels tiquets que ha presentat.

En declaracions a El Periódico, el regidor del PP ha confirmat que la seva intenció és que les factures vagin a càrrec del pressupost municipal, és a dir, de diners públics. I ha defensat que els imports estan "vinculats al funcionament ordinari del grup municipal". La qüestió, però, serà si les despeses del popular s'acaben investigant com a possible malversació de fons públics, perquè no ha pogut justificar-les com a tals.

De fet, el Codi de Bon Govern aprovat per l'Ajuntament d'Esplugues el 2016 especifica que les quantitats percebudes no es podran destinar a "l'adquisició de béns que puguin constituir actius fixos de caràcter patrimonial, ni a qualsevol altra finalitat que resulti prohibida per la normativa aplicable".


La reacció de l'Ajuntament

El consistori d'Esplugues de Llobregat ha difós un comunicat on recorda que totes les despeses dels grups municipals estan sotmeses als mecanismes de control financer. Per tant, si es demostra que el regidor del PP va intentar "colar" factures personals com a despeses de partit, "estudiarà emprendre accions legals".

L'Ajuntament també ha explicat que la fiscalització dels grups municipals es fa a posteriori del seu ingrés efectiu, és a dir, es fa una auditoria en què els grups municipals han de justificar les despeses de funcionament ja fetes. En el cas que algun grup municipal no ho pugui justificar, haurà de retornar l'import en qüestió.

En paral·lel, el PSC d'Esplugues, que ostenta el govern municipal, s'ha mostrat "indignat" amb el presumpte "enriquiment personal a càrrec de fons públics" i ha anunciat que exigirà responsabilitats polítiques "immediates" si queda demostrat. 


El líder popular es defensa

Marcos Sánchez també ha publicat un comunicat per respondre a les informacions publicades. El portaveu del PP a Esplugues ha argumentat que es tracta d'un "intent de filtració feridora" que podria "contravenir" la normativa vigent.

"No puc fer més que lamentar que en un procediment administratiu com aquest, i malgrat sol·licitar-ho en nombroses ocasions, s'hagi informat abans la premsa que als interessats"

 

 

Pel regidor, la documentació que va presentar al consistori per justificar les subvencions rebudes és conforme a la llei i així quedarà acreditat quan passi tots els procediments establerts.

ARXIVAT A:
PP
Anar al contingut