Madrid

Villarejo va oferir a Cospedal un "tema de l'hòstia" contra Podem: "És una bomba. Ho vull"

En uns nous àudios, l'exnúmero 2 del PP respon a l'excomissari que li interessa utilitzar aquestes proves falses que vinculen Pablo Iglesias amb ETA, espies cubans i l'Iran

RedaccióActualitzat

Noves gravacions d'àudio relacionen l'excomissari José Manuel Villarejo i l'exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal amb la guerra mediàtica i jurídica il·legal contra Pablo Iglesias i Podem.

En una conversa divulgada aquest dijous pel diari El País, Villarejo explica una suposada informació sobre una reunió de membres de Podem amb membres d'ETA a Veneçuela.

L'excomissari es queixa que a l'any 2014 als caps de la "policia política" del ministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz no els havia interessat utilitzar aquesta informació. La resposta de De Cospedal no pot ser més clara del seu interès per tenir-la.

De Cospedal: "Això és una bomba", "Jo ho vull":

Villarejo: "El Coletas (Pablo Iglesias) és un fill de puta..."

De Cospedal: "Un fill de puta en tota regla."

Villarejo: "Perdona, el 2014 jo tenia un segon tema de l'hòstia, tenia un coronel del servei secret veneçolà que em donava unes actes on hi havia reunions d'ETA amb el servei secret cubà i amb els de Podem. A Veneçuela!"

De Cospedal: "Collons, això és una bomba."

Villarejo: "Però aquesta bomba, quan jo ho vaig dir a aquesta gent, a Paco (Francisco Martínez, exnúmero 2 d'Interior), es va cagar. Paco, pobret, bona gent i tal..."

De Cospedal: "Però jo això sí que ho vull."


Un informe sobre Pablo Iglesias i l'Iran

El diari també ha divulgat un altre fragment de conversa, en aquest cas entre Villarejo i un empresari no identificat, en què explica què era l'anomenat "informe PISA", acrònim de "Pablo Iglesias S.A."

Aquest suposat informe policial afirmava que el llavors líder de Podem havia rebut uns 2 milions d'euros de finançament pagats per l'Iran a través d'empreses de comunicació.

Aquest document sí que es va fer servir mediàticament contra Iglesias i el seu partit, i en la conversa Villarejo esmenta Eduardo Inda, director del digital Ok Diario i tertulià fix de programes televisius.

També que era un document falsificat per policies als quals Villarejo critica perquè ho van fer de manera maldestra, però elogia que ho fessin publicar a Inda, cosa que qualifica de "bona jugada" i de "carambola":

Villarejo: "A qui se li hagi acudit donar la documentació d'aquella... de Podem falsa a Inda (Eduardo Inda, director del digital OkDiario), ha fet una bona jugada, de carambola, però bona.

Empresari: "Però és bona la informació?"

Villarejo: "És dolenta, l'ha muntada la... A més, està mal muntada, perquè han tirat d'impresos antics, que aquell ministeri ja no es diu així... Un desastre."

L'informe PISA el va publicar Ok Diario el gener del 2016, i la policia el va enviar al Tribunal de Comptes, que va rebutjar investigar-lo, perquè no hi va trobar proves de delicte.

Pocs mesos després va ser el pseudosindicat Manos Limpias qui el va fer servir per presentar una denúncia contra Podem al Tribunal Suprem, que també el va desestimar perquè no s'hi aportava cap prova.

"Reconstruir" la història contra Iglesias "val pasta", va dir Villarejo

En un altre fragment de la conversa amb De Cospedal, que s'hauria gravat el 5 de maig del 2017, Villarejo ofereix a l'aleshores número 2 del PP "reconstruir" la suposada informació, però adverteix que fer-ho costarà molts diners:

Villarejo: "Doncs resulta que hi havia un tipus, un almirall que va dir, "vinga, va", llavors vaig parlar amb tal... i al final envien al pobre aquest Gago (l'inspector de policia José Ángel Fuentes Gago) que va comparèixer ahir..."

De Cospedal: "Sí."

Villarejo: "Que és mes burro que... I es clar, van i l'envia Pino (Eugenio Pino, director adjunt operatiu de la Policia Nacional) i a mi em van apartar. I vaig dir "escolta, paio". Van fer la merda aquella de l'informe PISA [faria referència a Pablo Iglesias S.A.] aquella, que és porqueria, i amb això el van vacunar. Jo crec que ho va encarregar el Coletas, és que no té cap explicació. Llavors aquesta línia, jo te la podria reconstruir, es clar, tot això val pasta, es clar que val pasta!"

De Cospedal: "Es clar."

Villarejo. "Però María Dolores, quina rendibilitat política té descobrir les actes on aquests fills de puta tenien instruccions del servei secret cubà, dels etarres i del servei secret veneçolà, aquests fills de puta? El Monedero (Juan Carlos Monedero, llavors dirigent de Podem). Els busquem la ruïna."

Intents infructuosos de portar Iglesias als jutjats

Després d'altres denúncies també desestimades perquè eren "un conjunt desordenat de reproduccions de publicacions de premsa", segons la Fiscalia, OK Diario va publicar una suposada factura que vinculava Iglesias amb un pagament de 272.000 dòlars (229.000 euros) del govern de Veneçuela en un paradís fiscal. La informació es va difondre només tres dies abans de la convocatòria d'eleccions generals.

Al maig, un particular va posar una querella contra Pablo Iglesias al Suprem, que va arxivar la causa i va considerar, novament, que no s'oferia cap prova que avalés "de forma raonable" la possible comissió d'un delicte i que no n'hi havia prou amb l'acumulació d'informacions periodístiques.

El mateix mes, Vox també va posar una denúncia contra Iglesias en un jutjat de Madrid arran de la informació, però el jutge va desestimar remetre el cas al Suprem.

Pablo Iglesias, durant la presentació d'un llibre seu
Pablo Iglesias, durant la presentació d'un llibre seu (Europa Press/Ricardo Rubio )


S'han arxivat totes les causes contra Podem

Cap de les acusacions que llança Villarejo en la conversa no s'han acreditat en les investigacions judicials malgrat les proves falses que es van aportar.

La justícia ha arxivat totes les causes contra Podem impulsades per les clavegueres de l'estat durant el govern de Mariano Rajoy, l'última recentment per suposat finançament irregular. Fa tot just 10 dies que l'Audiència Nacional va arxivar l'última investigació oberta pel suposat finançament irregular de la formació.


Iglesias denuncia la conxorxa i estudia accions legals

L'exsecretari general de Podem i exvicepresident espanyol s'ha mostrat indignat pel que ha qualificat de conxorxa entre polítics i policies, i ha anunciat que estudia emprendre accions legals.


Pablo Iglesias també ha evidenciat que els principals mitjans espanyols no s'han fet ressò de les gravacions:

Per la seva part, la ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha afirmat que el PP "danya la democràcia". "El PP és el partit de la corrupció i la mentida. Quan accedeix al poder no es dedica a governar, sinó a ordir trames mafioses per perseguir els que consideren els seus adversaris polítics, i danyen la democràcia", ha afirmat abans de participar en unes jornades. 

ARXIVAT A:
Unides PodemPablo IglesiasJosé Manuel Villarejo
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut