Villarejo, acusat de crims contra la humanitat per torturar un jove durant el franquisme

Per primer cop, la justícia admet una querella per crims contra la humanitat pel cas de tortures de Julio Pacheco, que acusa quatre policies franquistes

RedaccióActualitzat

Per primera vegada, la justícia espanyola ha admès a tràmit una querella per crims contra la humanitat per fets ocorreguts durant el franquisme. La denúncia per tortures la va presentar al mes de febrer passat Julio Pacheco Yepes contra quatre policies de la Brigada Político Social de Madrid, un dels quals és el conegut comissari José Manuel Villarejo, aleshores subinspector de la policia.

Els fets denunciats van passar l'agost de 1975, quan Julio Pacheco tenia 19 anys, estudiava Biologia a la Universitat Complutense i militava al Partit Comunista d'Espanya Marxista-Leninista.

A Pacheco el van detenir i acusar de ser el cap d'un comando del FRAP (Front Revolucionari Antifeixista i Patriota) que havia assassinat un tinent de la Guàrdia Civil. Va ser torturat durant set dies a la seu de la Direcció General de la Policia a la Puerta del Sol de Madrid.

Júlio Pacheco de jove
Julio Pacheco, de jove (Agencia Mp3)

Un dels torturadors era ros i de cara vermella; per això els detinguts que l'havien patit l'anomenaven "l'alemany". El mes de setembre de 1975, el van traslladar a la presó de Carabanchel, d'on va sortir tres mesos més tard amb llibertat provisional i amb fiança.

Quan el comissari Villarejo va aparèixer a l'actualitat informativa, Pacheco el va identificar com "l'alemany". Amb el suport de la Coordinadora Estatal de Suport a la Querella Argentina ha portat el seu cas a la Justícia i el cas ha estat admès a tràmit.

Aquesta entitat ha expressat el seu desig que la Fiscalia no recorri el cas i es puguin investigar el que han qualificat de greus violacions dels drets humans durant la dictadura franquista.

La citació és per al pròxim 14 de juliol al Jutjat d'Instrucció número 50 de Madrid. També hi compareixerà com a testimoni qui aleshores era la seva companya, torturada com ell.

El jutjat ha demanat tota la documentació disponible sobre el cas de Julio Pacheco tant a l'Arxiu Històric Nacional com a la Direcció General de la Policia.

Després de rebutjar més de cent querelles criminals per investigar crims del franquisme, aquesta en què apareix Villarejo és la primera que la justícia admet a tràmit.

ARXIVAT A:
Drets humansMemòria històrica FranquismeJosé Manuel Villarejo
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut