La finca històrica de Can Raventós, al barri de Sarrià de Barcelona, té uns 2.000 metres quadrats
Barcelona

Victòria veïnal a Sarrià: la justícia tomba la construcció de pisos de luxe a Can Raventós

La sentència reconeix irregularitats i anul·la el Pla especial de l'Ajuntament de Barcelona que ho permetia, després d'una llarga lluita veïnal perquè aquest edifici catalogat sigui d'ús públic i el jardí, un pulmó verd del barri

Actualitzat

La justícia anul·la l'acord de l'Ajuntament de Barcelona que permetia construir 59 pisos de luxe a Can Raventós, al barri de Sarrià, a Barcelona. La sentència arriba després d'una llarga lluita veïnal per aconseguir que l'edifici allotgi equipaments públics i es conservi el jardí com a pulmó verd del barri.

Segons la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el Pla especial no compleix tota la normativa urbanística tenint en compte que l'edifici està catalogat i té elements protegits.

"El Pla especial objecte de recurs no ha respectat el límit dels 10 m d'amplària al voltant de la casa Raventós que estableix la normativa urbanística d'aplicació i no s'ha ajustat a la seva finalitat, que no és altra que la de revaloritzar la casa Raventós, protegida, i el jardí que l'envolta".

La plataforma Salvem Can Raventós ha reclamat la conservació d'aquest edifici catalogat del segle XIX i del jardí de la finca, que tot i no estar protegit, tenia arbres monumentals. Demanen que sigui un parc i un centre d'equipaments per al barri de Sarrià.

De moment, la resolució no és ferma i l'Ajuntament i la promotora hi poden recórrer. Tot i això, el consistori ha avançat que no hi presentarà recurs i falta saber si ho farà la promotora Corpedificacions, SL, que ja havia anunciat la promoció de pisos de luxe.
 

Aturar les obres definitivament

Les obres estan aturades des de l'octubre passat, primer per motius arqueològics i, després, per la suspensió de la llicència d'obres a causa de diferències amb el projecte bàsic. 

Les demandes presentades pels veïns no van poder evitar que l'agost de l'any passat comencessin els treballs en el jardí, on es van talar tots els arbres, alguns d'ells centenaris. 

"La sentència anul·la el Pla especial de Can Raventós i, un cop esdevingui ferma, decaurà subsidiàriament la llicència d'obres que l'Ajuntament va atorgar en aplicació del Pla", explica la plataforma en un comunicat.

Si la sentència queda ratificada, quedarà anul·lat el Pla especial aprovat el setembre del 2020 i, per tant, els projectes urbanístics que se n'hagin derivat.
 

Una permuta dels terrenys

La permuta a uns solars de Pedralbes propietat de l'Ajuntament és la solució que sempre han proposat des de la plataforma, que argumenta que no ha estat mai en contra de la promoció dels pisos.

La plataforma, que agrupa l'associació de veïns de Sarrià i una trentena d'entitats més, va presentar una demanda contenciosa administrativa a principis del 2021. El tribunal la va admetre el maig de l'any passat i va ser estimada a l'abril d'aquest any, tres anys després de l'inici del contenciós.

Situació de Can Raventós, al cor del barri de Sarrià, on es volien fer els pisos de luxe (3Cat)

L'Oficina antifrau detecta irregularitats

El moviment "Defensem Can Raventós" es va iniciar a partir del setembre del 2020 quan l'Ajuntament de Barcelona --governat per Comuns i PSC-Units per Avançar-- va aprovar un Pla especial integral i de millora urbana per a l'ordenació de la parcel·la amb façanes als carrers Bonaplata 44-52 i Fontcoberta 16-24, que correspon a la finca de Can Raventós. El pla permetia construir pisos de luxe a la finca protegida, destinada a l'ús d'equipaments públics.

Abans de presentar el contenciós administratiu al TSJC que ha dictat l'actual sentència, el mes de novembre del 2020 l'Oficina Antifrau va iniciar una investigació a instàncies veïnals que denunciaven "irregularitats en el tràmit administratiu" i reclamaven que "es respectessin les normatives vigents".

Fa uns mesos, l'Oficina Antifrau va concloure la investigació i va fer saber a l'Ajuntament que s'havia constatat l'existència de conflictes d'interès aparents en responsables municipals que no havien estat degudament gestionats per l'ens local i va reclamar al consistori que "reparés les lesions a la confiança pública, quan aquestes s'hagin produït", segons recull la plataforma.
 

Propostes veïnals per a Can Raventós

Un cop quedi anul·lat definitivament el Pla especial, la plataforma veïnal reclama a l'Ajuntament de Barcelona que respecti les disposicions de la sentència i que "no intenti, un cop més, defensar amb fons públics un pla urbanístic de promoció privada basat en una il·legalitat", afegeix.

També proposa que estudiï permutar la propietat a un altre espai amb "menys valor patrimonial" per ser edificat i que Can Raventós i el jardí passin a ser d'ús públic. En aquest sentit, esperen que el jardí sigui qualificat de zona verda i que l'edifici pugui acollir un centre de dia per a la gent gran i espais per a les entitats del barri que no tenen local, com grups de cultura popular i per als joves. 

El moviment "Defensem Can Raventós" va ser reconegut el 2021 com a millor iniciativa de lluita veïnal per les associacions de veïns de Catalunya.

ARXIVAT A:
Urbanisme Ajuntament de Barcelona
Anar al contingut