"Van morir d'abandonament": els escrits de Fiscalia sobre les residències de Tremp i Palau

Acusen la Residència Fiella, de Tremp, i Residencial Palau, de Palau-solità i Plegamans, de deficiències greus durant la primera i segona onades de la covid, que van causar nombrosos morts

Marta PlanellasActualitzat

4 de cada 10 morts per covid a Catalunya són persones grans que vivien en residències. Des de l'inici de la pandèmia, han mort 10.000 residents per coronavirus. En algun d'aquests centres, hi va haver irregularitats i una manca de mesures de protecció que van causar o empitjorar els brots, segons denuncien desenes de famílies.

Els jutjats han anat arxivant amb el pas dels mesos moltes de les denúncies, però no totes. TV3 ha tingut accés als escrits de Fiscalia de dos casos on es descriuen situacions molt dures. Són la Residència Fiella de TrempResidencial Palau, a Palau-solità i Plegamans. Els testimonis de familiars d'aquests centres ho corroboren.

El pare d'Evarist Saura tenia 92 anys i estava bé de salut. Va ingressar a la residència de Tremp només per un mes, per recuperar-se d'una operació de trencament de fèmur que requeria fer rehabilitació. I al cap de poc, ja havia mort.

Feia dues setmanes que a la residència no els agafaven el telèfon. Saura hi va anar sense saber que el seu pare estava malalt: no l'havien informat de res.

A la residència li van donar el condol per la mort del seu pare. "Què m'estàs dient? Jo no sabia res, no sabia ni que hi havia morts, i el meu pare va ser el 40 'i pico'! No ens van comunicar res en cap moment!", exclama Saura.

Saura va ser un dels pocs que va entrar al centre Fiella i explica una experiència dantesca:

"No tenien ni EPI ni res. Em van posar una bata, jo portava mascaretes i vaig tirar cap a dins... Allò era una pel·lícula de por. Tot a les fosques. Portes obertes, portes tancades. Aquí un de difunt, aquí un amb Alzheimer."

Va trobar el seu pare, ja difunt, en un estat deplorable:

"Era una habitació de dos metres per un. El llit i prou. Estava lligat al llit. Tapat amb quatre mantes. Tenia el nas tort i tot. Despullat, lligat al llit. I una cara de patiment. Quan vaig veure allò... Els punys crispats, rascat d'estar lligat. Es va rascar tot."

Segons la Fiscalia, a la residència no van donar als residents l'assistència mèdica necessària ni es van coordinar amb el CAP. Tampoc van tenir cura de les necessitats més elementals: no van donar-los de menjar a temps i molts d'ells, aquells dies, van passar fred i set.

"Estaven abandonats, van morir de deshidratació. Un crim", assenyala Evarist Saura. "Al certificat de defunció van posar que havia mort de covid. Però van morir d'abandonament."


Un dels brots més greus d'Espanya

La residència de Tremp va tenir un dels brots de covid més greus d'Espanya. Segons l'escrit de Fiscalia, aquest geriàtric, que va haver de ser intervingut per la Generalitat, va tenir "disfuncions gravíssimes" que van facilitar un brot de covid que va causar la mort de 64 dels 142 residents, el novembre del 2020, en plena segona onada.

A conseqüència d'això, i després que Salut detectés irregularitats en l'organització del centre, va retirar la Fundació Fiella de la gestió i la va concedir a l'Hospital Sant Joan de Déu, primer de forma temporal i finalment fins al 2026, per garantir "el correcte funcionament" de la residència.

Ara, la Fiscalia de Lleida acusa la directora i la tècnica higienicosanitària de la residència de Tremp de delictes d'homicidi imprudent, tracte degradant i contra la seguretat a la feina.

Els responsables del centre van actuar amb falta de previsió, control i supervisió en no voler assumir les recomanacions fetes des del Departament de Salut. Per la Fiscalia, no es va fer cap sectorització de les persones residents positives ni tampoc tenien equips de protecció individual.

El centre -que depèn d'una fundació religiosa- no va tenir pràcticament víctimes durant la primera onada, el març del 2020, i no va preparar-se per al que podia venir.


Opacitat i negligència a Residencial Palau

A Residencial Palau, a Palau-solità i Plegamans, Inspecció ja hi havia trobat deficiències abans de la pandèmia, en aspectes com l'incompliment de les condicions de salut i per prevenir lesions, segons remarca la fiscal de Sabadell. Unes deficiències que es van multiplicar i agreujar amb el coronavirus.

A la primera onada, hi van morir 55 persones. La denúncia incideix en nombrosos casos de negligència i de falta de transparència amb les famílies: opacitat, explicacions contradictòries o denegació de videoconferència quan l'ancià s'estava morint.

A Residencial Palau hi van morir 55 persones en la primera onada de la pandèmia (CSIC)

La falta de protocols sanitaris també van ser evidents. Fins al punt que expliquen, per exemple, que els equips d'atenció primària van haver d'amenaçar de no visitar els pacients si el personal de la residència no corregia les mesures sanitàries.

El ministeri públic atribueix al director i al metge del geriàtric els delictes d'abandó de persona necessitada d'especial protecció i d'omissió del deure d'auxili.

"Ara, en aquest escrit de Fiscalia s'exposen certes coses que no havíem sentit i que fins i tot contradiuen el que en el seu moment se'ns havia dit a les famílies tant per part de la residència com per part de l'Ajuntament", explica Víctor Echániz, portaveu de l'associació Estels Silenciats i familiar d'una resident de Residencial Palau que ha sobreviscut a aquestes anomalies i negligències.


Les famílies reclamen justícia

Els familiars, tant d'una residència com de l'altra, demanen responsabilitats. "Hem de saber què va passar perquè no es torni a produir una situació com aquella", recalca Echániz.

Des de Tremp, assenyalen qui van ser, segons ells, els culpables: "La residència, i el Bisbat el primer de tot, que, essent Església, va tancar les persones a la seva sort, i després Sanitat, que va actuar tardíssim", diu Evarist Saura.

Dels prop de 70 morts a la residència Fiella, només han denunciat el cas 7 famílies, i totes de fora de Tremp, perquè, segons Saura, les persones d'allà tenen por de denunciar per la influència del Bisbat a la comarca.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 324cat (@324cat)

 

Els escrits de Fiscalia

Aquest és l'escrit de la Fiscalia de Lleida en relació amb la residència de Tremp:

Residència Fiella by Moderador Noticies Web on Scribd

 

Per la seva banda, la Fiscalia de Sabadell acusa les persones responsables de Residencial Palau d'aquests delictes:

Residència Palau by Moderador Noticies Web on Scribd

ARXIVAT A:
Residències gent gran
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut