Van den Eynde: "La tranquil·litat del judici és artificial. Hem d'estripar les cartes"

L'advocat de Junqueras i Romeva acusa el tribunal de "retallar el dret a la defensa"

Josep Maria CampsActualitzat

L'advocat encarregat de la defensa d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu Van den Eynde, no s'oposa al fet que el judici no se suspengui si coincideix amb la campanya electoral perquè "no hi ha gaire marge", ja que s'allargaria l'estada dels acusats a la presó.

Entrevistat aquest dilluns al programa de TV3 "Els matins", l'advocat ha dit que no hi ha cap llei que ho marqui, però que aquest tipus de judicis s'acostumen a suspendre quan hi ha un procés electoral en marxa.


"Hi haurà una interferència constant"

Pel que fa al que pot passar si el judici finalment se solapa amb la campanya, l'advocat s'ha mostrat convençut que hi haurà interferències, sobretot perquè a Vox li interessa que n'hi hagi:

"Des de fora s'utilitzarà, i també des de dins. No per nosaltres, perquè els nostres clients ja hauran declarat, però penseu que hi ha un partit polític que està fent l'acusació. Per tant, ja us podeu imaginar que en qualsevol intervenció aprofitarà per fer campanya. Per tant, hi haurà una interferència constant de fora a dins i de dins a fora".

Segons Van den Eynde, Vox ha tret molt rendiment electoral de ser acusació en aquest judici, i s'ha mostrat convençut que no canviaran d'estratègia.

 

 

 

Marchena vol aparèixer com a "garantista"

També ha acusat Manuel Marchena, president del tribunal, i els advocats de Vox de "teatralitzar" els seus diàlegs:

"Quan Marchena no dona la raó a Vox, Vox no protesta, que és la fórmula tècnica que tenim els advocats quan no ens donen la raó. Per tant, em sembla un debat una mica artificial, gairebé com si estigués prefabricat: el tema dels llacets, el tema de les preguntes, com si fos una teatralització perquè el tribunal pugui prendre una decisió que el situï simbòlicament en un terreny com de garantista."

L'advocat ha assegurat que deixar bé el tribunal i les altres acusacions és una estratègia de Vox, sigui "per simpatia", "per naturalesa" o "per inèrcia":

"L'extremisme el que fa és situar el que ja era extrem en una posició gairebé moderada."


"Estripar les cartes"

En aquest sentit, Van den Eynde ha dit que les defenses tenen més marge per contrarestar això del que han exercit fins ara, però que Marchena els ho ha impedit.

L'advocat ha assegurat que es plantegen trencar la "tranquil·litat artificial" en què s'està celebrant el judici:

"Aquesta tranquil·litat del judici és molt artificial, perquè nosaltres tenim dret a intervenir més com en algun moment va passar, quan van resoldre les qüestions prèvies, que jo crec que nosaltres com a defensa tenim el dret d'explicar perquè estem en contra d'aquesta decisió i no ens van deixar."

"En el moment que els advocats veiem que la retallada del dret a la defensa, perquè no ens deixen parlar, és inacceptable, en aquell moment nosaltres haurem d'estripar les cartes. Pot ser a través de plantejar incidents, per escrit, que obliguin el tribunal a resoldre coses. El que no podem fer és que simplement perquè ens tallin el micro deixem de defensar el nostres clients."

 

 

 

Romeva tampoc no respondrà a la Fiscalia

Preguntat per si aquest dimarts l'exconseller d'Acció Exterior Raül Romeva respondrà les preguntes de la Fiscalia, Van den Eynde ha dit que no ho revelaria fins al moment de la declaració.

Ha admès, però, que la decisió està presa des de fa molt temps, i ha donat a entendre que farà el mateix que Junqueras:

"Fa un any que estem pensant en això, no ho hem decidit fa una setmana, tot i que fem veure que ho hem decidit en l'últim moment, perquè els periodistes em deixin de trucar 250 vegades al dia. Fa un any que ho hem decidit."

"El primer dia ja vam prendre aquesta decisió, i va ser una decisió consensuada. Junqueras i Romeva creuen que, com a representants polítics, no poden simplement entrar en el joc de determinades acusacions."

L'advocat ha dit que no poden respondre a una acusació que es basa en "un relat artificial i inventat" d'una "insurrecció violenta i armada".


La "influència psicològica" de Junqueras

En aquest sentit, ha defensat que Junqueras no es va equivocar en no respondre a la fiscalia i en no entrar en detalls, perquè l'acusació que se li fa no és detallada:

"L'acusació que es  fa a Junqueras és ser el líder d'un moviment en què ha fet una influència psicològica sobre la població per llançar-la contra l'estat. Més enllà de repetir 20 vegades que votar no és un delicte i que l'orientació de tota la seva acció política és pacífica, no sé què fa falta més rebatre."

En aquest sentit, ha considerat que la defensa de Joaquim Forn va entrar en més detalls perquè se l'acusa de fets molt més concrets.

ARXIVAT A:
Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut