Vall d'Hebron instal·la un hort terapèutic per a pacients amb lesions medul·lars i dany cerebral adquirit
ACN Barcelona - L'Hospital Vall d'Hebron i l'escola Thau han presentat aquest matí un hort on hi treballaran conjuntament pacients amb lesions medul·lars i dany cerebral adquirit i alumnes de la pròpia escola, que els ajudaran a realitzar les tasques pertinents. L'activitat formarà part de la rehabilitació d'aquests pacients i els hi millorarà "l'autoestima i l'ànim", segons ha explicat supervisora de la quarta planta de Traumatologia de l'hospital, Sandra Ponce. Pel que fa a l'escola, l'activitat s'emmarca dins del seu projecte 'Fent Verd', que van començar fa set anys. En aquests moments, hi ha prop de 20 pacients que participaran al projecte.
La supervisora Ponce ha afirmat que els pacients veuen que "tenen la necessitat de fer un tipus de rehabilitació fora d'un ambient tan medicalitzat com és un hospital". Ha assegurat que l'hort els ajuda de diferents maneres. D'una banda, en la seva pròpia rehabilitació, amb el treball amb les mans que han de realitzar, així com el desplaçament fins a l'hort caminant, aquells que poden fer-ho.
D'altra banda, ha assegurat que l'hort els ajuda a sentir--se "empoderats", per la necessitat de "cuidar d'alguna cosa, ja que encara no poden cuidar d'una altra persona". A més, ha posat èmfasi en què els ajuda a millorar l'autoestima i que la joventut dels alumnes els "dona ànim per fer moltes coses".
De moment, tots els pacients s'han apuntat a l'activitat. El Sergio, un dels participants, ha assegurat que es tornarà a apuntar. A més, ha explicat que va voler participar per "sortir una mica de l'hospital i per reprendre una mica les sensacions d'abans de l'accident". En aquest sentit, Ponce ha explicat que alguns dels pacients, com els medul·lars, "és la primera vegada que sortiran després de molts mesos".
L'escola serà qui s'encarregarà d'ensenyar com cuidar tot el que s'hi planti, així com ajudar als participants a realitzar aquestes tasques. El centre educatiu ha creat diversos espais a l'hort: per a heures, per a plantes aromàtiques, per a maduixeres i per a espinacs i enciams. Marcos, el professor al capdavant del projecte, ha assegurat que estan "molt contents d'unir el camí del món educatiu amb el camí del món sanitari".
La classe, de 33 alumnes, s'ha dividit en tres grups. De moment només ha anat el primer grup, encarregat també del muntatge de l'hort, com ha explicat un dels alumnes d'aquest primer grup, el Pau. Ha indicat que per a ell és "gratificant" poder-los ajudar a recuperar-se.
La tutora dels alumnes, Mireia Vallès, ha declarat que "són coses que a l'escola no es poden ensenyar, que s'han de viure".
Els pacients van escollir la idea de l'hort quan l'Hospital de Dia els va preguntar com podien millorar l'atenció per millorar al mateix temps la seva rehabilitació. L'hospital els organitza en torns i baixaran com a mínim dos cops per setmana.
Finalment, Ponce ha explicat que també proposen portar a l'Hospital de Dia tot el que cultivin a l'hort, de manera que puguin seguir utilitzant aquests productes.