Uns 400 sol·licitants d'asil malviuen en condicions insalubres a l'aeroport de Barajas

Davant la saturació i insalubritat de les sales, la Creu Roja ha deixat de donar assistència als sol·licitants d'asil que esperen a l'aeroport de Barajas

Redacció/AgènciesActualitzat

Sobreocupació i col·lapse. La situació a les sales de l'aeroport de Barajas és un caos des de fa mesos i s'està arribant al límit, tal com denuncien ONG i sindicats policials.

Les tres sales d'asil permeten acollir poc més d'un centenar de persones, i actualment n'hi ha unes 400, entre les quals menors, que viuen a l'espera d'una solució que no arriba.

Davant les condicions de saturació i insalubritat, la Creu Roja ha anunciat que deixarà d'atendre'ls. L'organització denuncia la situació en què es troben totes aquestes persones que han arribat en les últimes setmanes.

Asseguren, però, que és una "mesura temporal" i que tenen la intenció de continuar ocupant-se de la salut dels migrants una vegada s'hagin arreglat aquestes condicions. "Esperem que sigui com més aviat millor".

El director de l'Àrea de Migracions de la Creu Roja, José Javier Sánchez Espinosa, ha afegit que "hi ha un nombre tan gran de persones que dificulta que puguem fer aquest acompanyament". De fet, una dotzena de tècnics de la Creu Roja prestaven atenció psicosocial fins aquest dimarts al matí als sol·licitants d'asil que esperen que la seva sol·licitud sigui admesa a tràmit.

A més, l'organització també s'encarregava de la neteja de les estades a través de la subcontractació d'una altra empresa. Però aquest servei també s'ha suspès des d'aquest matí.

Una solució a un problema que passaria, segons Sánchez, per habilitar "espais suficients i dignes" i "agilitzant les admissions a tràmit".

Centeners de persones esperen a l'aeroport de Barajas que arribi una solució al problema (3Cat)


El Ministeri de l'Interior no ho comparteix

Davant d'aquest caos, al qual se li ha sumat l'anunci de la Creu Roja, el govern espanyol ha anunciat que ha reforçat els efectius de la Policia Nacional a l'aeroport de Barajas, de funcionaris d'asil i de personal de neteja de les instal·lacions.

Fernando Grande-Marlaska, ministre de l'Interior, diu que estan prenent "les mesures adequades i precises per evitar aquesta instrumentalització de les escales, com són els visats de trànsit".

El ministeri respecta la decisió de la Creu Roja, però no la comparteix, i assenyala que des del primer moment han defensat la col·laboració institucional com la millor manera de resoldre les incidències a l'aeroport.

A partir del 19 de febrer, Espanya exigirà visat de trànsit als viatgers procedents del Senegal, vinguin d'on vinguin, que facin escala a l'estat. L'objectiu és evitar que una parada en un aeroport espanyol abans d'agafar un altre vol serveixi per quedar-se com a sol·licitants d'asil.

Aquest tràmit ja és obligatori, des de dissabte passat, per a les persones amb passaport de Kènia.


ONG i sindicats policials denuncien els fets

Les condicions són pèssimes i el col·lapse és evident a l'aeroport de Barajas. És per això que organitzacions com la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat reclama mesures urgents per garantir els drets de les persones sol·licitants d'asil. "La neteja i la higiene a les zones on s'estan no són suficients. No hi ha lavabos per a tots. Estan en una situació bastant precària."

Qui també denuncia el caos a Barajas és el sindicat policial Jupol. En declaracions a TV3, el delegat de Jupol, Francisco Javier Postigo, confirma el que sembla una evidència: "No hi ha menjar ni llits per a tothom i són molts els que han de dormir en "matalassos inflables".

Els sol·licitants d'asil a Barajas dormen en lliteres i en matalassos inflables

Segons el sindicat policial, aquesta pràctica de demanar asil a Espanya aprofitant una escala a Madrid, era residual, però ha crescut exponencialment des de l'estiu passat.

Alerten que una part d'aquestes persones destrueixen la seva documentació per simular una altra nacionalitat amb més possibilitat d'obtenir l'asil, cosa que incrementa encara més el caos.

De moment, les mesures no arriben i els protagonistes de la pel·lícula continuen atrapats en un espai en condicions infrahumanes.

 

ARXIVAT A:
MigracionsAeroportsComunitat de Madrid
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut