Inici de la marxa lenta de vehicles des del Palau Sant Jordi per reclamar mesures per a la indústria de l'espectacle per fer front a l'atu…
Inici de la marxa lenta de vehicles des del Palau Sant Jordi per reclamar mesures per a la indústria de l'espectacle per fer front a l'aturada per la covid-19. Imatge del 15 de juny de 2020. (Horitzontal)

Uns 300 vehicles recorren Barcelona en una marxa lenta per reclamar mesures per a la indústria de l'espectacle

Actualitzat

ACN Barcelona.-Uns 300 vehicles han participat aquest dilluns a Barcelona en una marxa lenta per reclamar mesures "concretes i valentes" per a la indústria de l'espectacle davant la crisi de la covid-19. La convocatòria, amb el lema 'Fem visible la indústria de l'invisible', ha reunit unes 500 persones a l'aparcament del Palau Sant Jordi, emblema d'un sector dedicat al muntatge, el so o la llum de tot tipus d'esdeveniments. La marxa ha recorregut la Gran Via fins a la delegació del govern espanyol, on s'ha llegit un manifest. "Perilla la supervivència de moltes empreses, s'han anul·lat des de grans festivals a les festes majors. Estem a zero", ha dit a l'ACN Joan Carles Martín, president de l'Associació de Professionals de l'Audiovisual Català (Apac).

Les principals reivindicacions del sector són la pròrroga dels ERTO més enllà del 30 de juny, flexibilitat en la reincorporació esglaonada dels treballadors, exoneració del 100% de les cotitzacions pels treballadors en ERTO o ajornaments en pagament d'impostos, entre d'altres.Davant la impossibilitat de fer grans esdeveniments, la indústria demana adequar la reincorporació de les plantilles en funció de l'activitat empresarial. "Sinó, no tenim garantia de la nostra continuïtat com a empresa ni com a sector", assenyala Martín, que recorda que l'aturada es remunta en alguns casos al mes de febrer.Un dels principals factors és l'estacionalitat, que suposa un problema tant pels festivals d'estiu que no se celebraran com per esdeveniments corporatius o congressos d'empreses que han perdut aquesta primavera els ingressos. "No seran quatre mesos d'aturada, preveiem que siguin set mesos si tot va bé", assegura Martín, "molt de temps si no es prenen mesures per poder mantenir les empreses sense activitat".Un sector "invisible"El sector de la indústria de l'espectacle està "estretament vinculat" al sector cultural, però la seva activitat, asseguren, també es desenvolupa en sectors relacionats amb l'hostaleria i el turisme. "Som un sector que el primer problema que patim és que no estem ubicat on ens toca, i a l'hora de rebre ajudes ens provoca problemes", assegura el responsable d'Apac. I és que afirmen que allà on hi ha un micròfon o un escenari, "ells hi són", encara que la feina quedi "invisibilitzada".Responsables de muntar esdeveniments de la talla del Mobile World Congress (MWC), fins a festes majors de poble, aquest dilluns s'han manifestat fabricants, distribuïdors, equips tècnics, llogadors, logística, enginyeries, consultors, escenògrafs, il·luminadors, tècnics de so i il·luminació, producció, 'riggers' o promotors d'esdeveniments, entre d'altres."Quan el públic entra a un gran esdeveniment, veu un escenari muntat, uns artistes, però no veu mai tota la gent que hi al darrere que ho fa possible. Són necessaris", reivindica Martín, organitzador de la convocatòria.Manifest a la delegació del govern espanyolSegons l'organització, la marxa lenta ha reunit uns 300 vehicles, la majoria comercials de les empreses del sector, i ha procurat ser "poc invasiva i molesta als altres sectors de la societat". Des de Montjuïc, ha recorregut la Gran Via fins al carrer Girona, i d'aquí fins al carrer Mallorca, on s'ha llegit un manifest reivindicatiu davant de la delegació del govern espanyol a Catalunya.

Anar al contingut